Muziek en Europa tijdens Open Monumentendag

Een nieuwe organisatie is dit jaar verantwoordelijk voor Open Monumentendag in Genemuiden. Ellen Hilhorst, Karin Pierik en Angelien Spijker kiezen namens het Toeristisch Informatiepunt voor een muzikale 8 september en haken daarbij aan bij het landelijke thema ‘Europa’. Bij verschillende monumenten staan optredens gepland.

Hilhorst organiseerde de afgelopen drie edities samen met Peter Leenhout en Klasien Hoekman. Die richten zich nu op andere activiteiten in ’t Olde Staduus. Met de eigenaressen van het Boerendiekuus en de Pieper Horizon vond ze twee enthousiaste nieuwkomers. Ook Johan Snel geeft tips en adviezen. “Genemuiden heeft best veel monumenten die nog lang niet iedereen heeft gezien. Wij vinden het leuk om die nog eens extra onder de aandacht te brengen”, vertelt Karin Pierik.

Met het thema Europa kan het trio wel uit de voeten. De ondernemersgeest van Genemuiden is immers op het hele continent gericht. “Maar wij voegen daar muziek aan toe. Dat thema speelt een grote rol in Genemuiden. Daarom zijn wij bijvoorbeeld blij dat de Stichting Vrienden van Oud-Genemuiden een expositie over muziekverenigingen organiseert. Daar is bijvoorbeeld van alles te zien over Ons Genoegen”, zegt Angelien Spijker.

Zeven verenigingen gaven gehoor aan een oproep van de ‘Vrienden’ en de expositie is vanaf Open Monumentendag tot de Biestemerk te zien in het Historisch Centrum. Ook een ander monument heeft een primeur in september. Op 7 september wordt het oude klokkenwerk van de Grote Kerk gepresenteerd in ’t Olde Staduus. Het grote publiek kan een dag later, op Open Monumentendag dus, dit kleine monument voor het eerst bewonderen.

Buiten dat zijn alle bekende monumenten in Genemuiden gratis te bewonderen. Van de Grote Kerk tot d’Olde Mesiene, die ook onder stoom is. “Op verschillende plekken kunnen bezoekers naar muziek luisteren, onder meer in ’t Hofje van de familie Van Dalfsen. Daar verzorgt Janne IJmker ook een verhaal dat zich afspeelt in een oude Genemuider mattenfabriek. Andere optredens zijn bijvoorbeeld van Janine Beens met Jan Willem van Delft en de Genemuider broers Hans en Dick Bosman.”

De komende tijd krijgt het programma vaste vorm.