Hasselt

Met ingang van 1 april is het TIP weer geopend vanuit het Oude Stadhuis. Daar kun je terecht voor de beantwoording van vragen, rondleidingen in het Oude Stadhuis en de beklimming van de toren van de Grote Kerk aan de Markt (beiden op afspraak).

Hasselt is een kleine stad met een rijke geschiedenis. Het beschermde stadscentrum heeft kleine doorkijkjes en straatjes die een bezoek aan Hasselt tot een genot maken. Ook een bezoek aan de kalkovens net buiten Hasselt maken dit een leuke bestemming voor een dagje uit in de IJsseldelta.

Drie natuurlijke bronnen, cultuur, natuur en water, die deze oude Hanze- en vestingstad zo aantrekkelijk maken om er te wonen, werken en recreëren. Voormalig lid van het machtige Middeleeuwse Hanzeverbond van handelssteden langs de IJssel. Sporen van de welvaart die de Hanze met zich meebracht, vinden we nog steeds terug. Een stad met een beschermd stadsgezicht en meer dan 70 monumenten in het historisch centrum, gelegen aan het Zwartewater.

In de directe omgeving kun je volop genieten van de natuurgebieden langs de oevers van het Zwartewater en de Vecht. Eind april en begin mei bloeien hier de zeldzame Kievitsbloemen. Staatsbosbeheer organiseert dan vaarexcursies naar de Kievitsbloemvelden. Er zijn bij Tourist Info diverse fietsroutes te koop die je langs de mooiste plekjes in de omgeving leidt.

Hoe je je ook naar Hasselt begeeft, reeds op kilometers afstand zie je de imposante toren van de Grote- of St. Stephanuskerk. Een laatgotisch driebeukige hallenkerk, die gereed gekomen is in 1497. In de zomermaanden staat de deur vaak open en wordt het fraaie Rudolf Knol orgel bespeeld. Het is niet de enige blikvanger in de oude Hanzestad. De rijke historie heeft duidelijk zijn sporen achtergelaten. Het beschermd stadscentrum is eigenlijk een groot prachtig geconserveerd monument. Sfeervolle grachtenpanden en historische geveltjes. Redenen genoeg om Hasselt eens te ontdekken.

Voor uitgebreide informatie en activiteiten in Hanzestad Hasselt, kijk ook op www.hanzestadhasselt.nl

Download hier de centrumplattegrond van Hasselt.

Lezen over Hasselt

Tips om te doen in Hasselt

 • 2

  Kalkovens

  Hasselt

  Kalkbranderijen behoren tot de oudste industriële bedrijfstak in Hasselt, ontdek dit bij de kalkovens in Hasselt.

 • 3

  Korenmolen de Zwaluw

  Hasselt

  Net buiten Hasselt staat een prachtige molen bij de Stenendijk. Rond 1500 stond op deze plek al een molen.

 • 4

  Grote of St. Stephanuskerk

  Hasselt

  Het aanzicht van Hasselt wordt gedomineerd door de Grote of Sint Stephanuskerk. De kerk werd voltooid in 1497 en geniet landelijke bekendheid om zijn goede akoestiek en de prachtige klank van het Rudolf Knol orgel.

Agenda

 • Dikke Tinne Festival

  Voerman Museum Hattem, Hattem