navigatie overslaan
Op pad met ...

'Kind en dier zijn een gouden combinatie'

  • 3 minuten leestijd
  • 1336 x bekeken

Laten zien dat een pak melk niet ‘zomaar’ in de supermarkt staat. Dat is een belangrijke drijfveer voor Henk en Jannie Vos van boerderij Het Kamperriet in de Pieperpolder. “We merkten dat de weg van koe tot zuivel voor veel mensen onbekend is. Landelijk onderzoek laat dat ook zien”, vertellen ze. Naast een melkveebedrijf ontplooien ze ook andere activiteiten.

Opmerkelijk dat ook kinderen uit de IJsseldelta steeds minder ‘weet’ hebben van het leven op de boerderij, zegt Henk. “Pas hadden we hier een jongetje. Dat zei dat ze de melk uit de winkel haalden….Het lijkt wel of steeds minder mensen weten waar de zuivel vandaan komt. Om mensen de natuur en het boerderijleven van dichtbij te laten zien en beleven, hebben we onze activiteiten uitgebreid.”

Dat doen ze op de plek waar Henk ook is geboren. Opa Vos werd ooit als Kamper stadsboer verplaatst naar de nieuwe polder tussen Genemuiden en Kampen. Zelf nam Henk het bedrijf over van zijn vader, samen met Jannie, die zelf in hartje Zwolle heeft gewoond, maar die ondertussen helemaal gewend is aan de rust op de boerderij en de natuur daar omheen.

Bovendien komen er dankzij Het Kamperriet veel mensen naar de boerderij. “Scholen bezoeken ons voor educatieprojecten en daarnaast zijn we een vergaderlocatie en geven we kinderfeestjes. Altijd proberen we er wel wat ‘natuur’ in te stoppen. Dat vinden we gewoon belangrijk”, vertelt Jannie, die altijd op zoek is naar nieuwe wegen. Voor de kinderfeestjes bedacht ze bijvoorbeeld een ‘ranjaproeverij’. “Dan maken we ranja met de smaak van het fruit dat hier groeit. Dat is educatief én leuk!”

Henk vertelt bij dat soort feestjes over het werken op de boerderij en neemt bezoekers graag mee naar de adembenemende natuur rond het erf. “We hebben een vogelkijkhut, waar je prachtig op het Zwarte Meer kijkt. Een ideale plek voor het bekijken van de zeearend, roofvogels, weidevogels, eendensoorten en bijvoorbeeld de bever en otter”, legt Henk uit.

Ze ontvangen mensen uit heel Nederland, ook dankzij de samenwerking met de iets verderop gelegen bed and breakfast Pieper Horizon. Henk: “Hun gasten mogen rondkijken op onze boerderij en bijvoorbeeld mee helpen met melken. Dat is sowieso een activiteit die we aanbieden. Een keer voelen hoe het is om een koe te melken? Van harte welkom!”

Een Belgisch gezin maakte dat onlangs ook mee. Het was zo’n ontmoeting die Jannie altijd bij blijft. “Een zoontje kon moeilijk contact maken en zich slecht uiten, vertelde zijn vader. Na een uurtje op de boerderij straalde hij helemaal en vertelde hij honderduit. Zijn vader keek er vol verbazing naar. Kind en dier zijn een gouden combinatie!”

Wat vind je van de informatie op deze pagina?