Visserij in Genemuiden
- 2 minuten leestijd
- 1122 x bekeken
Tot aan de 17e eeuw kende Genemuiden een bloeiend visserijleven. Door de verzilting van de Zuiderzee verdween dit beroep gaandeweg uit de Zwartewaterstad. In tegenstelling tot de steden en de dorpen in de regio verdween de visserij echter nooit voorgoed. Nog altijd kan Genemuiden zich heugen op twee visserijbedrijven: Hoekman-Bekendam en W.Timmerman en Zonen. Een unicum voor deze tijd en deze regio.
Voordat de Afsluitdijk werd gesloten, lag Genemuiden aan de Zuiderzee en telde vele visserijbedrijven. In de Middeleeuwen was de visserij een belangrijke bestaansbron: in 1588 telde de vloot 22 schuiten en een aantal kleinere vaartuigen. Inmiddels is het zoute water van de Zuiderzee veranderd in zoet water en is door de inpoldering het wateroppervlak van het IJsselmeer aanzienlijk afgenomen. Steden als Kampen en Vollenhove, die destijds een aanzienlijke visserijvloot hadden, tellen geen enkel visserijbedrijf meer.
Maar in Genemuiden is de kans nog groot dat u een viskotter in de haven aantreft die daar niet voor de sier ligt maar nog in bedrijf is. Voor de dichtstbij zijnde beroepsvisserij moet men naar Deventer, Belt Schutsloot of Urk. Genemuider vissers verdienen hun boterham in de IJsseldelta, op het Ketelmeer, Zwarte Meer, IJsselmeer, Zwarte Water, de Vecht en de IJssel. Omdat ze niet meer het hele jaar rond een boterham op het water kunnen verdienen, combineren ze de zoetwatervisserij met andere inkomstenbronnen. Het behoud van dit oude ambacht ligt hen na aan het hart.
In de zomer wordt met staande fuiken gevist(waarvan u her en der in de IJsseldelta de palen in het water kunt zien staan)
en schietfuiken (die als een ketting op de bodem liggen). De voornaamste vangsten zijn dan paling en snoekbaars. In de winter wordt met de zogenaamde zegen, een sleepnet, brasem gevangen. In Genemuiden wordt nog steeds veel vis gegeten en dus ook wel geserveerd in de lokale restaurants. Als u geluk heeft staat er vis op het menu van één van de lokale vissers.