Het bedevaartverleden van Hanzestad Hasselt
- 3 minuten leestijd
- 792 x bekeken
Wandeltocht het Christoffelpad verwijst naar de bedevaartgeschiedenis van Hasselt. Al in de 13e eeuw trok het stadje bedevaartgangers uit een wijde regio. Hasselt en Amsterdam zijn de enige steden in Nederland met een ‘Heilige Stede’. Steeds meer toeristen komen naar het Hanzestadje voor het bijzondere verleden.
Die geschiedenis voert volgens de overlevering terug naar een gevecht met een priester, waarbij een hostie op de grond viel. Als boetedoening moest een kerk worden gebouwd. Het is een van de vele religieus getinte verhalen die Hasselt rijk is. Aan restaurant De Herderin kleeft ook zo’n anekdote. Ooit woonde dominee Zacharias Spies in het pand. Die zamelde in de 18e eeuw geld in voor de restauratie van de kerktoren, die bij een blikseminslag in 1725 verloren ging. Volgens de verhalen verdween een deel van het geld in de broekzak van Spies en daarmee kon hij dit pand betalen. De vrouw van ‘de herder’ werd na zijn dood de eigenaar en dat bepaalde sindsdien de naam van het etablissement.
Reden genoeg voor een boetedoening bij de Heilige Stede, maar Spies was predikant in de tijd dat de Reformatie al lang was voltrokken. Ook Hasselt veranderde in een protestantse stad en de Heilige Stede nam geen prominente plek meer in. Toch kreeg het stadje later weer een katholieke gemeenschap. Toen hun kerk aan de Hoogstraat in 1933 moest wijken voor de aanleg van een tramlijn, verhuisden de katholieken naar de Eikenlaan. Op de plek van de oude Heilige Stede. Nog steeds is de oude traditie levend. In de schaduw van de katholieke kerk komen hier op de tweede zondag na Pinksteren gelovigen samen voor het feest van Hasselter Aflaat.
Bij de bouw van de kerk leefde de verwachting dat de stroom bedevaartgangers weer op gang zou komen, maar dat is nooit gebeurd. Zeker de laatste jaren neemt de belangstelling voor het bedevaartverleden van Hasselt echter weer toe.
Het Hanzestadje is het eindpunt van twee populaire pelgrimsroutes: het Jabikspaad uit Friesland en het Jacobspad uit Groningen. Vanuit Hasselt loopt de officiële pelgrimsroute, de Camino, helemaal door naar Santiago de Compostela. De tuin met daarin de ‘Heilige Stede’ is vrijwel elke dag gedurende het toeristenseizoen, geopend voor hedendaagse pelgrims en andere belangstellenden.
Hasselt beschikt over meer religieus erfgoed dan het bedevaartverleden. De imposante Grote Kerk bijvoorbeeld of de restanten van het oude Mariaklooster aan de karakteristieke stadsgracht. Dit was een zusterhuis van de Moderne Devotie, de religieuze beweging met Thomas a Kempis als voorman. Ook die ging op bedevaart in Hasselt en logeerde dan bij de zusters in het klooster. De binnenstad van Hasselt is een verzamelplaats van dit soort verhalen en bijbehorende monumenten.