navigatie overslaan
Pieter Polman

De natuur ziet er iedere dag weer anders uit

  • 2 minuten leestijd
  • 914 x bekeken

Ik ben Pieter Polman, geboren in Hasselt maar ondertussen woon ik al heel lang in Genemuiden. Ik ben een opgeleid timmerman, die ondertussen chauffeur is bij VWC Groep en ook dijkwachter voor Waterschap Drents Overijsselse Delta. Bovendien ben ik freelance fotograaf en videoman. Vooral voor Genemuiden Actueel ben ik veel op pad. Daarnaast weten bedrijven en organisaties mij te vinden voor video-opnames en fotografie.

Mijn eerste camera kocht ik al toen ik een jaar of vijftien was. Dat was meteen een spiegelreflexcamera waarmee ik veel op pad ging. Mijn allereerste foto weet ik nog: vanaf de kade in Hasselt fotografeerde ik de brug over het Zwarte Water bij ondergaande zon. Grappig was dat een vriend van mij die foto zo mooi vond dat hij hem liet vergroten. Dat beeld hangt nu nog steeds boven zijn bed.

Hoe is jouw passie voor fotografie ontstaan?

Na die beginperiode raakte ik de camera jarenlang niet aan, tot ik hem een jaar of vijftien geleden weer terug vond. Dat was ook een beetje de beginperiode van Genemuiden Actueel, waarvoor ik me bij oprichter Willem Timmerman meldde. Die stuurde me vervolgens overal naartoe, waarna ik verslingerd raakte aan de camera. De laatste jaren maak ik ook steeds meer videoreportages.

Wat is jouw favoriete plekje en foto in de IJsseldelta?

Door de camera’s ben ik anders naar mijn omgeving gaan kijken. Regelmatig trek ik er op uit om de natuur van de IJsseldelta te ontdekken, hoewel ik meer fotograaf dan natuurmens ben. Je hoeft me niet te vragen welke vogel voorbij vliegt bijvoorbeeld. Mijn favoriete plek is het Zwarte Meer. Vlak buiten Genemuiden ligt een passantenhaventje waar je vervolgens op een soort strekdam door kunt lopen. Vroeger was dat het gebied waar de biezen groeiden waaruit de tapijtindustrie van Genemuiden is ontstaan. Ook nu nog is er altijd wat te doen. Je ontmoet er mensen, Genemuidenaren of toeristen, waarmee je een praatje kunt maken of andere fotografen. Geen dag is op deze plek hetzelfde. Altijd ziet de natuur er weer anders uit.

Ik kom er zeker drie keer in de week, soms wel vaker zelfs. Andere mooie plekken in de IJsseldelta vind ik het water bij het stoomgemaal aan de Kamperzeedijk. Ook daar is het mooi fotograferen. Geldt ook voor het kerkje in polder Mastenbroek. Dat zijn mooie plekken die me nooit vervelen omdat je elke keer weer andere dingen ziet.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?