navigatie overslaan
Op en om het water

Een Rondje IJsseldelta met de Veerman van Kampen

  • 4 minuten leestijd
  • 4132 x bekeken

“Een klant van ons vaart in het zomerseizoen twee keer in de week mee. Met een lekker hapje en drankje geniet hij dan van de IJsseldelta. Dat is zijn vakantie…”, vertelt Gerrit Visser van de Veerman van Kampen een anekdote. Hij wil er maar mee zeggen dat varen in de IJsseldelta een meer dan prima alternatief is voor een buitenlandse vakantie. Het Rondje IJsseldelta staat in de zomer regelmatig op de kalender van het rondvaartschip.

‘Je zult maar net de zeearend missen…’
Visser staat op een zonnige nazomerdag op de voorplecht van de Veerman van Kampen. Oude kleren aan, verfkwasten op het dek en schuurpapier in de hand. Het schip blijft vandaag aan de IJsselkade. Een dagje uitzicht op de monumentale gevels van Kampen in plaats van de overweldigende natuur. En dus slaat Visser aan het klussen. “We doen zoveel mogelijk zelf…”, zegt Visser, die ook de schipper van de Veerman is.

Missie geslaagd

Samen met compagnon Martine Tromp kocht hij het schip in 2018 van de vorige eigenaren over. Die voeren er al jaren mee door de wateren rondom Kampen. Zij bouwden eerder een binnenvaartschip om tot de Veerman van Kampen. “En dat hebben ze goed gedaan. We krijgen nog steeds regelmatig te horen dat we zo’n ‘prachtig oud schip’ hebben, terwijl dat dus eigenlijk wel meevalt. Missie geslaagd dus”, glimlacht Visser. Hij zit ondertussen voor een gesprek in het ruim van het schip, dat onder meer is voorzien van een mooie bar.

Rondje IJsseldelta

In de wintermaanden fungeert de Veerman vooral als varende locatie voor feesten en partijen. In de zomer maakt het schip rondvaarten met dagjesmensen, toeristen en andere belangstellenden. Naast dagtochten richting onder meer Deventer, Enkhuizen, Urk en Volendam gooit het schip dan regelmatig de trossen los voor het Rondje IJsseldelta. “Dan varen we door een typisch Nederlands landschap. Het unieke is dat het alleen per boot is te bereiken”, vertelt Visser.

Sunset cruise
Sunset cruise

Henk de Velde

Want vanuit Kampen vaart de Veerman over de IJssel richting het Kattengat. Niet voor niets betitelt de onlangs overleden zeezeiler Henk de Velde dit gebied als het mooiste stukje van de wereld. “We varen onder meer langs een aantal eilanden die zijn ontstaan door baggerwerkzaamheden. Als de zon schijnt, heb je het gevoel dat je in een ver buitenland bent. Mensen zijn altijd onder de indruk. En tegelijkertijd zie je heel veel verschillende vogelsoorten. Tot de imposante zeearend aan toe.”

De vliegende deur

Deze ‘vliegende deur’ nestelt namelijk op verschillende plaatsen in de IJsseldelta. Visser noemt zichzelf vooral een ‘waterliefhebber’. “Maar ik heb natuurlijk geen hekel aan natuur…”, glimlacht hij. “De belangrijkste vogelsoorten weet ik te onderscheiden. Dat hoort ook bij mijn vak vind ik. Je moet er toch niet aan denken dat de zeearend over het schip vliegt en dat niemand dat door heeft. Gasten zijn vaak overweldigd door de natuur. Ook voor de niet-vogelliefhebbers is er veel te zien.” Verschillende landschappen Het Rondje IJsseldelta gaat via het Ketelmeer, het Zwarte Meer en het Zwarte Water via Genemuiden, Zwartsluis en Hasselt richting Zwolle. Daar zet de Veerman via de Spooldersluis weer koers naar Kampen. “Deze tocht duurt van 10.00 tot 16.00 uur. Dat lijkt lang, maar vaak horen we op het einde van de tocht de vraag ‘zijn we er nu al?’. Onderweg kom je zoveel verschillende landschappen tegen. En aan boord geniet je extra van een hapje en drankje. Dan vliegt de tijd voorbij…”

Sunset cruise

Een extra aanrader is een ‘sunset cruise’. De Veerman van Kampen vaart dan richting de ondergaande zon. Die oranje gloed maakt de IJsseldelta nog mooier. “We hebben hier niets te klagen…”, zegt Visser droogjes over het natuurschoon rondom Kampen. “Ik denk dat de rust en de weidsheid het mooiste zijn. Buiten Kampen zit je heel snel in een gebied waar de bebouwde wereld ver weg lijkt. Van dat gevoel geniet ik zelf elke vaartocht nog.”

Meevaren met de Veerman van Kampen?

Klik hier voor de verschillende rondvaarten

Wat vind je van de informatie op deze pagina?