navigatie overslaan
Op en om het water

Een stadseiland in de IJsseldelta

  • 3 minuten leestijd
  • 3529 x bekeken

Vaar door een prachtig kronkelend water naar een eeuwenoude boerderij. De charmante salonboot het Hendrikje brengt je van Kampen naar Erf-1. Die zuivelboerderij in de Mandjeswaard komt al in 1432 voor in de archieven. Bijna zeshonderd jaar later is het een inspirerende boerderij waar bezoekers karnemelk en boter leren maken. Stap aan boord en ontdek het bijzondere boerenleven.

Met salonboot Hendrikje naar zuivelboerderij Erf-1
Eerst maar eens een kennismaking met salonboot het Hendrikje. Dat rolde in 1926 van een werf in het Duitse Köningswinter. Vanaf die plaats deed het eerst dienst als postboot naar Bonn, maar ook in die periode vervoerde het Hendrikje al passagiers. Via onder meer Elburg en Hattem kwam het bootje in Kampen terecht. Eerst om bezoekers vanuit de Hanzestad naar het museum bij Ketelhaven te brengen. De laatste tien jaar laat het Hendrikje bezoekers en bewoners zien hoe mooi Kampen is.

Rondje Kampen

Het Hendrikje vaart tussen april en oktober regelmatig het Rondje Kampen. Dan is goed te zien dat de oude Hanzestad na een aantal kunstmatige ingrepen een echt stadseiland is geworden. Veel groepen kiezen voor de route over onder meer de IJssel, het Ketelmeer, Vossemeer, Drontermeer en het Reevediep. Daarna vaart het Hendrikje stroomafwaarts weer terug naar Kampen. In vier uur ervaren passagiers de verschillende wateren en beleven ze de passages van sluizen en bruggen. Ook beleven ze de bijzondere natuur rond Kampen waar onder meer zeearenden, otters en bevers voorkomen.

Richting het Ganzendiep

De tocht over het Ganzendiep heeft een totaal ander karakter. Na een stuk over de IJssel volgen niet de grote meren, maar een kronkelend water richting Genemuiden. Onderweg passeert het Hendrikje onder meer de Ganzensluis, een camping, markante woningen en prachtige rietvelden. Die afwisseling is interessant voor opvarenden die graag meer willen zien dan alleen water. Ook het imposante stadsfront van Kampen is vanaf het Hendrikje goed te zien.

Erf-1

Aan het Ganzendiep ligt zuivelboerderij ERF-1. Het erf van deze boerderij moet al in 1432 hebben bestaan. Volgens de analen is het de eerste boerderij op het Kampereiland, een gebied dat tegenwoordig door polders met het vaste land is verbonden. Vandaar de naam ERF-1. Tegenwoordig staat ERF-1 voor ‘boeren met smaak’. De familie Bruins produceert voedsel met oog voor de weidevogels in de lucht, de koeien op het land en de wormen in de bodem. Boeren met hart voor de natuur kortom. En boeren met heerlijke zuivelproducten als resultaat. Die vinden hun weg naar veel verkooppunten in een wijde regio.

Workshops

Bij ERF-1 ontdek je niet alleen het boerenleven, je kunt ook leren boeren met smaak. Bijvoorbeeld tijdens workshops kaas, boter of karnemelk maken. En wat is er mooier om na de workshop gezellig na te praten aan boord van salonbootje het Hendrikje en daarmee terug te varen naar Kampen. De oude Hanzestad biedt daarna nog veel meer gelegenheid voor nagenieten op een terrasje of in een sfeervolle horecazaak.

Kijk voor meer informatie op www.hethendrikje.nl en op www.erf1.nl

Wat vind je van de informatie op deze pagina?