navigatie overslaan
Op en om het water

’t Kamperveer brengt bewoners en bezoekers naar de mooiste plekken langs de IJssel

  • 4 minuten leestijd
  • 4268 x bekeken

“Dit is het mooiste uitzicht van Kampen…”, zegt Martijn Sollie. Hij zit met de laptop op schoot voor zijn ‘koffiekiosk’ op het NS Station van de Hanzestad. Tijdens het beantwoorden van mails kijkt hij af en toe naar de IJssel en de karakteristieke gevels van Kampen. Binnenkort ziet hij regelmatig ’t Kamperveer voorbijvaren. Die watertaxi brengt bewoners en bezoekers van Kampen dan langs en naar de mooiste plekken langs de rivier. Met een stadsstrand als nieuw hoogtepunt.

'Het mooiste uitzicht van Kampen'
“Seveningen, ergens in de jaren vijftig of zestig”, zegt Sollie als hij de laptop heeft dichtgeklapt en een oude foto tevoorschijn heeft getoverd. “Dit was de plek waar Kampenaren vroeger gingen zwemmen. Het is een landtong vlak buiten de stad waar je zonder gevaar van de IJssel kunt genieten. Bij mooi weer was het hier vroeger hartstikke druk. En dat gevoel willen we terughalen”, legt de Kampenaar uit.

Want van de ooit druk bezochte plek is weinig over. Over de weg kun je er alleen met de nodige creativiteit komen. “Toen ik deze foto voor het eerst bekeek, wist ik niet wat ik zag. Ik woon mijn hele leven al in Kampen, maar op deze plek was ik nog nooit geweest. Vroeger reden we op mooie dagen altijd naar het Veluwemeer. Daar heb je de zon altijd in de rug. Terwijl we dus ook in Kampen een geweldig strand kunnen realiseren…”

Watertaxi

Hij kreeg de ingeving toen hij vanuit de jachthaven aan de overkant van de rivier naar Seveningen keek. In gedachten zag hij een watertaxi die badgasten naar het strand zou brengen. Toen hij zelf een kijkje ging nemen op de wat verwilderde plek, zag hij tot zijn verbazing dat hij op de Veerweg uitkwam. “Eeuwenlang heeft hier een veer mensen over de IJssel gezet. Met een watertaxi halen we dus ook de historie terug.”

Met dat basisidee ging Sollie aan de slag. Hij kwam in contact met Kampenaren die ook plannen hadden. Uitvoering bleek het nodige mogelijk met Europese Leader-subsidie. Botenbouwer Alumax uit Meppel realiseerde bovendien de aluminium boot waarop twaalf personen vervoerd kunnen worden. Belangrijke voorwaarde van de subsidie is dat Kampen met het achterland wordt verbonden. En daarvoor is de watertaxi natuurlijk prima geschikt. “Ons idee is dat we straks zes dagen in de week in Kampen varen. Opvarenden zien dan vanaf de IJssel hoe mooi Kampen is. Dit is de mooiste kant van de stad, die we misschien wel vergeten zijn. Veel mensen komen tegenwoordig immers via de polder Kampen binnen.”

Andere vaarroute

Op een zevende dag, of op andere dagen die daarvoor geschikt zijn, behoort een andere vaarroute tot de opties. “Dan zouden we bijvoorbeeld naar Wilsum of naar de balgstuw kunnen varen. Ideaal voor fietsers. Dat stap je met je fiets aan boord van ’t Kamperveer en fiets je terug. Zo zijn er allerlei mogelijkheden voor het verbinden van Kampen met het achterland. Zonder dat we daarbij een rondvaartboot worden. Daarvoor zijn andere aanbieders. Juist met een watertaxi voegen we iets toe aan Kampen.”

Ook voor treinreizigers vormt ’t Kamperveer een mooie toevoeging. Bezoekers van Kampen stappen uit de duurzame trein en wandelen over de brug naar het net zo duurzame Kamperveer. “Daarom is de NS ook heel enthousiast over dit plan. Als je met de trein naar Kampen komt, zie je meteen de IJssel en het prachtige stadsfront. De watertaxi brengt je vervolgens over de IJssel naar de mooiste plekken van Kampen. Daarna bezoek je de historische binnenstad of ga je winkelen in de langste winkelstraat van Nederland. Mooier kan niet…”

Stadsstrand Seveningen

Toch nog wel een beetje eigenlijk, weet Sollie. “Het zou mooi zijn als mensen zo snel mogelijk kunnen genieten van het strandsstrand. Dat is de basis van het gezamenlijke plan van de Leader subsidie en de nautische visie van de Gemeente Kampen, met daarin ’t Kamperveer, nieuwe fiets- en wandelpaden en het stadsstrand. Bij het stadsstrand aan Seveningen komt in de zijarm naar het Ganzendiep een ponton met daarop een theehuis waar de watertaxi aanlegt. Van daaruit vindt het toezicht plaats. Bovendien kunnen wandelaars en fietsers daar wachten op ’t Kamperveer en ondertussen genieten van het uitzicht.”

Schipper of matroos worden op ’t Kamper Veer? Stuur dan een mail naar

Wat vind je van de informatie op deze pagina?