navigatie overslaan
Op en om het water

Vaar een Rondje Kampen op salonboot Hendrikje

  • 3 minuten leestijd
  • 3937 x bekeken

Weinig mensen weten vermoedelijk dat Kampen een eiland is. Door een aantal waterwerken is de eeuwenoude Hanzestad tegenwoordig aan alle kanten omringd door water. En dat nodigt uit tot een Rondje Kampen. Voor deze afwisselende route bestaat geen mooier vaartuig dan het Hendrikje. Maak kennis met het charmante salonbootje dat plaats biedt aan dertig opvarenden.

Een stadseiland in de IJsseldelta
Het salonbootje is bijna een eeuw oud. In 1926 rolde het charmante scheepje van een werf in het Duitse Köningswinter. Vanaf die plaats deed het eerst dienst als postboot naar Bonn, maar ook in die periode vervoerde het Hendrikje al passagiers. Via onder meer Elburg en Hattem kwam het bootje in Kampen terecht. Eerst om bezoekers vanuit de Hanzestad naar het museum bij Ketelhaven te brengen. De laatste tien jaar laat het Hendrikje bezoekers en bewoners zien hoe mooi Kampen is.

Eiland Kampen

Sinds 2018 is aan de schoonheid van het landschap een extra dimensie toegevoegd. Door het afgraven van de C-kering tussen het Drontermeer en het Reevediep is Kampen plotseling een eiland geworden. Geen eiland middenin de zee dat alleen bereikbaar is per boot of pont, maar desondanks een eiland. En dat unieke karakter van Kampen is natuurlijk het mooiste te zien vanaf het water.

Rondje Kampen

Het Hendrikje vaart tussen april en oktober regelmatig dat Rondje Kampen. Veel groepen kiezen voor de route over onder meer de IJssel, het Ketelmeer, Vossemeer, Drontermeer en het Reevediep. Daarna vaart het Hendrikje stroomafwaarts weer terug naar Kampen. In vier uur ervaren passagiers de verschillende wateren en beleven ze de passages van sluizen en bruggen.

De IJsselmonding

Vanuit de Koggewerf zet het Hendrikje over de IJssel koers richting de Eilandbrug. Daarna doemen al snel de kleine eilandjes rond de IJsselmonding op. Alleen om deze locatie mogen natuurliefhebbers hun verrekijker al niet vergeten. Dankzij de dynamiek van de IJssel wemelt het hier van de vogels en andere dieren. Met een beetje geluk laten zeearenden, bevers, otters, buidelmezen en veel eenden en watervogels zich zien. Ook in het nieuwe Reevediep grijpt de natuur steeds meer om zich heen.

Stadsfront van Kampen

Ook mensen die minder gefascineerd zijn door de natuur, komen tijdens het Rondje Kampen aan hun trekken. Al was het maar door de passage van de nodige kunstwerken. Of door het prachtige uitzicht op het stadsfront van Kampen. Dat staat vol karakteristieke woningen met eeuwenoude gevels, waar de imposante Bovenkerk en de Nieuwe Toren bovenuit kijken. Die blik nodigt uit om na het Rondje Kampen ook de historische binnenstad van de Hanzestad te bekijken.

Kijk voor meer informatie op www.hethendrikje.nl

Wat vind je van de informatie op deze pagina?