navigatie overslaan
Museum Schoonewelle

Museum over de natuur dichtbij huis

  • 3 minuten leestijd
  • 699 x bekeken

Met alle mogelijkheden voor stedentrips, zonvakanties en avontuurlijke reizen vergeet de moderne mens soms de eigen regio. Wie zich daarin verdiept, ontdekt vaak dezelfde schoonheid als duizenden kilometers verderop. “Ik sta er wel eens versteld van hoe slecht mensen hun eigen omgeving kennen”, zegt ook Arnold Lassche, bestuurslid van Museum Schoonewelle in Zwartsluis.

Dat is nou typisch zo’n plek waar de liefde voor de eigen streek kan opbloeien. Het museum herbergt de verzameling van vader en zoon Schoonewelle, die een indrukwekkende collectie geprepareerde en opgezette dieren opbouwden. Vader Schoonewelle begon zijn ‘museum’ in een kamer in zijn woning. Een contrast met het prachtige gebouw De Sluuspoort waarin de collectie nu is ondergebracht. Samen vormen Sluuspoort en Schoonewelle een multifunctioneel centrum voor Natuur en Ambacht.

“Naast de collectie van de familie Schoonewelle organiseren we exposities die daarop aansluiten. Denk aan Wildlife art”, vertelt Lassche, die toevallig net bezig is met het opruimen van een expositie over honderd jaar vogelbescherming. “In ons museum ontdek je welke dieren rondom Zwartsluis leven, maar ook de geschiedenis van het landschap. De dieren van Schoonewelle maken steeds meer onderdeel uit van een groter geheel. Scholen, regiobewoners en toeristen ontdekken hier hoe mooi onze streek is.”

Zwartsluis heeft de bezoeker ook veel te bieden, vindt Lassche, en Sluuspoort is daarvoor als ‘toeristisch informatiepunt’ een uitstekend vertrekpunt. Al was het maar voor een versnapering. “In de zomermaanden vaart een pontje door de haven, onder meer langs de eilanden waarop vroeger turf werd overgeslagen. Daar loopt sinds dit jaar ook een wandelpad overheen, waar bezoekers alles over deze geschiedenis te weten komen”, vertelt Lassche.

Het bestuurslid wijst ook op de afwisseling van het landschap rondom Zwartsluis. “Aan de ene kant ligt Nationaal Park Weerribben-Wieden met de grote meren en smalle sloten en aan de andere kant de IJsseldelta, maar ook de Olde Maten en het Staphorster Veld. Dat zijn compleet andere landschappen. Zwartsluis wordt ook wel de poort naar de Kop van Overijssel genoemd. Eigenlijk geen goede benaming, vind ik: door een poort rij je verder, terwijl je juist in Zwartsluis moet blijven.” Wie over de landschappen rondom Zwartsluis meer wil weten kan bij Sluuspoort en Schoonewelle terecht. “We zien bijvoorbeeld veel opa’s en oma’s die ons museum met hun kleinkinderen bezoeken en zich samen verwonderen over de schoonheid van de natuur. Daarvoor is Schoonewelle bij uitstek geschikt. Maar ik heb de indruk dat ook veel streekbewoners nog nooit in ons museum zijn geweest. Die nodigen we van harte uit voor een bezoek aan Zwartsluis én Museum Schoonewelle.”

Wat vind je van de informatie op deze pagina?