navigatie overslaan
Natuurgeheimen

De Olde Maten

  • 2 minuten leestijd
  • 1120 x bekeken

Rechterens Gracht, een groot veengebied dat De Olde Maten wordt genoemd. Vóór 1800 werd dit gebied alleen op grote afstand van het lintdorp Rouveen-Staphorst door boeren aldaar als grasland gebruikt: onbemest en niet-ontwaterd. Ze noemde het ‘wild laand’ waarin destijds allerlei bijzondere dieren en planten huisden, waaronder de Grauwe Kiekendief.

De gronden werden vaak voor een habbekrats opgekocht door projectontwikkelaars, die hoopten deze gebieden te mogen afgraven voor het veen (het bruine goud). De Staten van Overijssel weigerden dat, immers in 1827 ontstonden de Wieden als gevolg van de voortdurende turfwinning en dat wilde men nu voorkomen.

Na veel onderhandelen mocht men er 200 brede sloten graven, de boksloten. Al snel verlanden die sloten met Krabbescheer, een plant waarmee het omringende land werd bemest. Na Wo II groeiden die boksloten helemaal dicht en ontstond het slagenlandschap van nu: smalle percelen grasland, omzoomd met stroken bosschage en moeras. Tegenwoordig is dit landschap, met haar talrijke variaties erg belangrijk voor de biodiversiteit. In het moeras komt hier de onopvallende Platte schijfhoorn en de Grote Modderkruiper voor. Als je nog meer geluk hebt dan kun je hier de slechts enkele millimeters grote Zegge-korfslak aantreffen, een erg klein soort huisjesslak die op grote Zeggesoorten leeft.

Belevingstip

Educatief informatiecentrum De Veldschuur Kom met de hele familie naar de gezellige Schaapscheerdersdag of ga samen met vrienden en vriendinnen knutselen met natuurlijke materialen. Loop of fiets een leuke route door het nieuwe natuurgebied bij de Veldschuur.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?