navigatie overslaan
Natuurgeheimen

Eendekooien bij het Zwartewatersklooster

  • 2 minuten leestijd
  • 803 x bekeken

Het gebied De Velde ligt oostwaarts van de kaarsrechte dijk tussen Hasselt en Zwartsluis, een op het oog strak, rechtgetrokken en uiterst vlak graslandgebied. Kenners weten dat dit gebied van groot belang is voor wintergasten onder de vogels (ganzen, zwanen) en eertijds voor de weidevogels.

Dichterbij de buurtschap Zwartewatersklooster, dat op een terreinverhoging ligt, liggen een paar eendenkooien. Dit zijn op het oog gewone, maar wel dichte bossen met Zwarte Els, Gewone Es, Zomereik, Iep en tal van struiken met in hun midden – alleen kun je dat van buitenaf niet zien – een kooiplas waarop eenden achter de beschutting van rietmatten zwemmen. Door middel van oude trucs werden eenden de vangpijp ingelokt, waar ze uiteindelijk de pijp uit gingen...

In het verleden waren eendenkooien er in deze regio talrijk (vanaf medio 17e eeuw waren er dat 10-tallen - en ze waren van grote economische betekenis: eigenaren verdienden aan gevangen eenden (Wilde eend, Smient, Krakeend, soms Wintertaling) vaak meer dan op de boerderij. Van het klooster, dat begin 13e eeuw gesticht werd, in dit gehucht is niets meer zichtbaar, maar opgravingen wijzen op een eertijds zeer bijzondere toestand; wel ligt er een beetje verscholen een klein eigen kerkhof op een hoge zandopduiking.

Belevingstip

  • Fiets het Rondje Zwartewaterklooster. Deze fietsroute neemt u mee langs verschillende oude en nieuwe waterwerken. Zo krijgt u een beeld van de taken van deze waterwerken. Stap even van uw fiets bij een gemaal of sluis en lees daar meer informatie over het water'kunst'werk.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?