navigatie overslaan
Natuurgeheimen

Eendenkooien in het Holtenerbroek

  • 1 minuten leestijd
  • 4989 x bekeken

Te midden van productiegraslanden liggen in het Holtenerbroek, zuidoostelijk van Hasselt, een paar eendekooien: 2 ervan hebben ooit echt als vangende eendenkooi gefunctioneerd en eentje is alleen als bos aangelegd en verder is het nooit gekomen.

Al in de Franse tijd hebben de meeste eendenkooien een afpaalrecht gekregen, met een straal van 500 tot 1500 m. Binnen die straal, bij deze kooien 1250 meter, mochten geen bijzondere handelingen door boeren (of wie dan ook) uitgevoerd worden, tenzij de kooiker (zeg de eigenaar/beheerder van zo’n kooi) daartoe toestemming gaf. Dat ‘stiltegebied er om heen’ was bedoeld dat de kooiker een maximaal aantal eenden zou kunnen vangen.

Deze eendenkooien hebben nu nog de functie van bezoekerskooi, waarin men – op afspraak – die kooi kan bezoeken en uitleg krijgt over wat zo’n kooi is: een bos van opgaande bomen met een zo dicht mogelijk begroeide struiklaag. Hiertoe werd door de kooiker van met zorg extra bomen en struiken bij geplant, waaronder heel vaak mooie struiken als de Laurierwilg en fruit zoals Verwilderde Appels, Peren, Pruimen of Kersen. In de ondergroei tref je vaak Wilde Kruisbes, Rode aalbes en Zwarte Bes aan, vergezeld door IJle Zegge, Stekelvarens, Wijfjes- en Mannetjesvaren en Rankende Helmbloem.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?