navigatie overslaan
Op en om het water

Met de kano door de oudste polder van Nederland

  • 4 minuten leestijd
  • 3583 x bekeken

Met de kano door de oudste polder van Nederland. Dwars door een eeuwenoud landschap naar een imposant stoomgemaal. De kans dat je onderweg mensen tegenkomt is zo goed als nihil. Stap in een kano van Polderbaan Mastenbroek en laat je overweldigen door de rust. Weidevogels en koeien verzorgen de soundtrack bij deze topdag.

Wie aan een polderbaan denkt, ziet in eerste instantie dalende airbussen op Schiphol voor zich. Een sterker contrast met de drukte van de luchthaven dan Polder Mastenbroek is bijna niet denkbaar. Knobbelzwanen en reigers vormen hier het enige wat grotere, overvliegende verkeer. De naam van de kanoverhuur heeft dan ook niets met de drukte rondom Schiphol te maken. “Dit is de Polderbaan…”, verklaart Nico Bosman even later als hij naar het erf achter zijn boerderij is gelopen.

Kinderfeestjes

Hij staat bij een klein circuit waar kinderen in buggy’s of mini-jeeps hun eerste rijkunsten kunnen vertonen. Ze passeren onderweg een bruggetje, bochten en bulten. Obstakels die elk kinderfeestje tot een succes maken. “Want daarvoor hebben we deze baan aangelegd: feestjes voor kinderen tussen 6 en pakweg 12 jaar. En voorlopig vinden de jarige Jobs dit geweldig. Sinds de start van de Polderbaan hebben we het altijd druk gehad”, vertelt Bosman.

Toffe speelattributen

Samen met zijn echtgenote kwam hij in coronatijd op het idee. Ze wonen op een boerderij die geen agrarische functie meer heeft. Ruimte genoeg kortom. Rondom het circuit staan meer toffe speelattributen, zoals een klein voetbalveldje, een serie skelters en sinds kort zelfs een heuse lasergame-arena. Zo komen de feestvierende kinderen bij minder weer ook aan hun trekken.

Kanoverhuur in Mastenbroek

Tegelijkertijd met de opening van de Polderbaan nam de familie Bosman de kanoverhuur van schoonvader Pelleboer over. Die verhuurde twee boerderijen verderop de kano’s al jarenlang. “Omdat die activiteit heel goed past bij ons bedrijf hebben we de kanoverhuur overgenomen. Ook kanovaren is een leuke activiteit voor een kinderfeestje, maar daarnaast kunnen ook andere doelgroepen bij ons kanoën. Voorlopig zien we vooral veel gezinnen met kinderen. Deze polder is daarvoor heel geschikt”, vertelt Bosman.

Rustig kanovaren

Want het water van de weteringen en de sloten is niet diep of wild. Bovendien komt druk waterverkeer niet voor in Mastenbroek. Ideale omstandigheden dus om het kanovaren rustig onder de knie te krijgen. “Bootjes varen hier niet en de kans dat je een andere kanovaarder tegenkomt is ook niet groot. Een groot deel van de route vaar je tussen twee weilanden in. Dat levert heel veel rust en ontspanning op. En je hebt een prachtig uitzicht op de weilanden. De koeien komen nog net de kano niet in…”, glimlacht Bosman.

Oud stoomgemaal

Hij vertelt over de route richting de monumentale Olde Mesiene. Dat is een van de eerste stoomgemalen van Nederland. Sinds midden 19e eeuw bezorgt hij de bewoners van deze regio droge voeten. Vanuit het startpunt van de Polderbaan ligt het stoomgemaal voortdurend in het zicht. Heen en terug is deze route een kleine zes kilometer. Zeker beginners hebben daarvoor een aantal uren nodig. “Bij het stoomgemaal is een aanlegsteiger, zodat je d’ Olde Mesiene ook kunt bekijken. Op sommige dagen kun je daar ook een hapje en drankje nuttigen.”

Zonsondergang in de kano

Naast deze route richting het stoomgemaal aan de Kamperzeedijk biedt Polder Mastenbroek meer routes. Wie wil, kan moeiteloos een dag op pad. Daarvoor moeten ze kanovaarders op sommige plekken dan wel kort ‘klunen’. De rust is de grote charme, vindt Bosman. “In de grote watersportlocaties is het zeker op mooie dagen vaak heel druk. Bij ons ervaar je elke dag van het jaar de rust. Dan zie je meteen hoe mooi deze polder is. Op elk moment van de dag trouwens. Ook de zonsondergang beleef je op zijn mooist vanuit de kano.”

Wat vind je van de informatie op deze pagina?