navigatie overslaan
Natuurgeheimen

Ketelmeer

  • 1 minuten leestijd
  • 792 x bekeken

Het Ketelmeer is er gekomen als meest oostelijke deel van het IJsselmeer, oostelijk van de hoge Ketelbrug, dat nog restte nadat Oostelijk Flevoland en de NOP gerealiseerd waren.

De oostoever, tegen het Kampereiland aan, bestaat uit brede rietkragen waarin in de tijd van de Zuiderzee, vóór 1932, ook ‘pollen’ aanwezig waren met Biezen en Lisdodde; hier werd nog vrij lang broodjacht op trekvogels, vooral duik- en grondeleenden uitgeoefend, denk dan aan Kuif- en Tafeleend, maar ook Slobeend en Toppereend.

Vrij recent zijn in het Ketelmeer talrijke zandplaten aangelegd en is het zogenaamde IJsseloog gemaakt. Dit laatste functioneert als onder-water-stortplek voor vervuilde bagger. De zandplaten zijn begroeid geraakt met ruigte, Wilgenbos en worden veelal door een rietkraag omzoomd. Tijdens een vaartocht door de ondiepe kreken rond de eilandjes en de verschillende platen kun je de zeearend, de kiekendief, de lepelaar, de bever en reeën spotten.

Belevingstip

Vaartocht
Tijdens een vaartocht van circa twee uur ga je met de camera en de verrekijker op jacht naar de meest zeldzame dieren, de 'Big Five' van het Ketelmeer. Deze tocht is beschikbaar voor groepen tot maximaal acht personen.


Wat vind je van de informatie op deze pagina?