Uiterwaarden van de Vecht inclusief Langenholte
- 1 minuten leestijd
- 2194 x bekeken
De Vecht is een regenrivier die in Duitsland ontspringt. Het gedeelte van de Vecht, dat in dit gebied is opgenomen, kronkelt sterk door het landschap. Een deel van de uiterwaarden wordt soms tot laat in het voorjaar onregelmatig overstroomd. Op de met steenslag beschermde oevers van de zomerdijk groeit vaak riet, ruigte of wilgenstruweel.
De Overijsselse Vecht noordwaarts vanaf Berkum bestaat grotendeels uit zandgronden die op veel plekken nog natuurlijk reliëf hebben. Verspreid liggen er diepe zandwinningen in die voor watervogels belangrijk zijn. Bijna het hele gebied wordt omzoomd door een kleinschalig landschap met veel bos, landgoedjes en een heuse berg: de Agnietenberg.
Hier tref je tal van doorbraakkolkjes aan
Noordelijk van Zwolle liggen de uiterwaarden van Langenholte, in eigendom bij het Overijssels Landschap, die beroemd zijn om de elk voorjaar (einde april) massaal bloeiende miljoenen Kievitsbloemen. Dit reservaat heeft een grote biodiversiteit, waartoe je ook de volgende soorten mag rekenen: Kwartelkoning, Tureluur, Grutto, doortrekkende Steltkluut, Dotterbloem, Roebol of wel Moeraspaardestaart, Draadrus, enz. In het gebied > tref je tal van doorbraakkolkjes aan, sommige grotendeels verland en in het verleden nog wel eens benut als ‘heimelijke’ vuilstort.