navigatie overslaan
Op en om het water

Suppen in het mooiste SUP-gebied van Nederland

  • 4 minuten leestijd
  • 9749 x bekeken

Bijna niemand hoeft meer te Googlen om te achterhalen wat ‘suppen’ is. Dit peddelsurfen is om de Nederlandse wateren ondertussen een vertrouwd gezicht. Zeker rondom Zwartsluis. “Dit is misschien wel het mooiste SUP-gebied van Nederland. Je vaart zo Nationaal Park Weerribben-Wieden in. Dat is ideaal door de afwisseling van grote meren en smalle vaarten”, vertelt Janneke Smits.

Janneke Smits verhuurt SUP-boards in Zwartsluis
En zij kan het weten. Smits heeft op veel plekken in de wereld op een Sup-board gestaan. Ze deed bijvoorbeeld mee aan de Elfstedentocht, die ze binnen dertig uur peddelend aflegde. Ook haalde ze de finish van een ultratocht over de Yukon, een rivier tussen Alaska en Canada. In zeven dagen zat ze zestienhonderd kilometer op het water.

Suppen in Wieden en Weerribben

Smits streek vorig jaar met haar gezin neer in Zwartsluis. Haar tuin ligt aan de Arembergergracht, de belangrijkste vaarroute richting Belt-Schutsloot en de rest van de Wieden en de Weerribben. “Ooit kwam ik op een tocht richting Friesland door de Weerribben. Toen zag ik al hoe mooi het in dit gebied is. Daarom keken we naar deze omgeving toen we wilden vertrekken uit de Randstad. We zijn blij dat de keuze uiteindelijk op Zwartsluis is gevallen”, vertelt Smits over haar nieuwe omgeving.

Elfstedentocht

Ze maakte ooit de overstap van raften naar suppen. In die sport in opkomst legde ze zich toe op ultra long distance SUP-races. Bij die wedstrijden legt ze afstanden af die de gemiddelde mens in de auto al ver vindt. “Ik vind het een uitdaging om fysiek en mentaal mijn grenzen te verleggen én te bewaken. De Elfstedentocht is een mooi voorbeeld. Dan leg je 200 kilometer af. Onderweg stop je alleen voor eten en een plaspauze. Hoe je na 29 uur van die plank stapt? Niet echt fraai hoor…”

Uitputtingsslag

Ook de race over de Yukon is een uitputtingsslag. “Het zwaarste is het slaapgebrek. Je slaapt ’s nachts hooguit 3,5 uur en daarna ga je weer op pad. Dat begint zich na een paar dagen te wreken. De selectie voor deze wedstrijd is ook streng. Je moet niet alleen bewijzen dat je lange afstanden kunt suppen, maar ook dat je zelfredzaam bent. Onderweg moet je zelf een slaapplek inrichten. En je bent wel onderweg in de wildernis…”

Mooie SUP-gebied van Nederland

Ze heeft nog plannen genoeg voor extreme races in Frankrijk en Florida, maar ook voor tochten door haar eigen achtertuin. “Weerribben-Wieden is misschien wel het mooiste SUP-gebied voor Nederland. Juist door de afwisseling van grotere meren en smalle vaarten. Daar vaar je lekker uit de wind. Zeker voor beginners is dat prettig. Het is vanuit Zwartsluis prachtig varen richting Belt-Schutsloot. Ook wil ik langere tochten aanbieden. Meer ervaren suppers kunnen zeker twee, drie dagen doorbrengen in dit gebied.”

Clinics Suppen

Bij dat soort clinics vaart Smits dan mogelijk zelf mee. Dan kan ze zelf het gebied ook vaker verkennen. “Want door de verbouwing komt het daar voorlopig minder vaak van dan gehoopt. Bovendien ben ik nog een dag in de week in Gouda. Daar hou ik al suppend de grachten schoon. Tot vorig jaar runde ik ook een SUP-school, maar die heb ik na de verhuizing overgedaan aan een nieuwe eigenaar.”

Smits runt nog wel steeds de webshop www.supboardshop.nl. Daarmee verkoopt ze SUP-boards in alle soorten en maten. Bovendien volgen dan vanaf het voorjaar van 2023 de activiteiten in Zwartsluis. Beginners en gevorderden kunnen dan op een SUP-board ontdekken hoe mooi de omgeving van Zwartsluis met Nationaal Landschap IJsseldelta en Nationaal Park Weerribben-Wieden is.

Over Supboardshop

E: info@supboardshop.nl
T: +31 (0)85-4010299
M: +31 (0)6-37433715

Wat vind je van de informatie op deze pagina?