Hassailt is groots door kleinschaligheid

Hasselt maakt zich voor op voor de vijfde editie van Hassailt. Het nautische evenement onderscheidt zich met het knusse decor en de kleinschalige opzet. Kees van der Klocht, voorzitter van Stichting Hassailt, werkt al jaren toe naar het meerdaagse evenement. Tijdens een wandeling langs het water vertelt hij over Hassailt 2017.

Op donderdag 27 juli stroomt Hasselt vol met schepen. Zowel stroomop- als stroomafwaarts leggen straks historische vaartuigen aan de grachten of de rivierkade aan. Vanaf de Sluisbrug kijkt Van der Klocht richting het Zwarte Water en schetst het beeld van de opening. Voor het eerst start het evenement met een zogeheten ‘Sail-in’. Tijdens voorgaande edities kwamen de schepen eerder op een eigen gekozen moment naar Hasselt, nu doen de meeste schepen dat georkestreerd. “De dagen voorafgaand aan Hassailt leggen de schepen aan in Hattem, Zwolle, Genemuiden en Zwartsluis.”

“We gaan net als eerder weer voor circa 180 schepen. Wel komt er dit jaar voor het eerst een baggermolen, gezien de Hasselter historie met baggerbedrijf Prins van Wijngaarden. Over het Zwarte Water vaart een stoomsleper rond als rondvaartboot, met een stoomfluit die een paar keer per dag klinkt. Wat bezoekers betreft verwachten we weer rond de 70.000, misschien iets meer. Maar het weer is natuurlijk heel bepalend voor hoeveel mensen er naar Hasselt komen.”

Het zou trouwens zomaar kunnen dat Hassailt ook wat Chinese toeristen over de vloer krijgt. Van der Klocht vernam van deze mogelijkheid via een touroperator die ook Aziaten naar Giethoorn vervoert. “Moeten we straks onze boekjes in het Chinees vertalen”, grapt hij. Maar dat gebeurt natuurlijk niet. Hassailt zet toch vooral in op zijn knusse uitstraling en relatief kleinschalige opzet.

Het beeld van de grachten straks vol met schepen vindt Van der Klocht het mooiste plaatje dat hij op zijn netvlies kan brengen. “De grachten zijn het kloppend hart van Hassailt. Met op zaterdag dan de grote markt van drie kilometer met ongeveer 190 kramen, waarvan een fraai deel gereserveerd is voor oude ambachten.”

Van der Klocht is vol lof over zijn stadgenoten en speciaal over bewoners die de schepen voor de deur krijgen te liggen. “Elektriciteit, even kunnen douchen, noem maar op, de schippers kunnen weer rekenen op alle hulp hier. In 2007 kwam een delegatie van Sail Den Helder kijken. Hen viel dat ook op, dat schippers hier gewoon bij de mensen naar binnen konden. Ze snapten gewoon niet hoe gemakkelijk dat allemaal ging. In Den Helder zagen ze dat niet gebeuren. Die gemoedelijkheid, dat is de kracht van Hasselt.”

Zondag 30 juli laten alle schepen Hasselt weer achter zich. Ook dat zal een mooie aanblik geven voor de uitzwaaiers. “Ik kijk uit naar het moment dat alle schepen zijn vertrokken. Dat we elkaar als bestuur en vrijwilligers aan kunnen kijken en zeggen dat alles weer goed is verlopen en dat Hassailt geslaagd is.”

Dit artikel was in week 30 te lezen in de kranten van BrugMedia.