navigatie overslaan

Centrum Zwartsluis beter bereikbaar voor watersporters

  • 3 minuten leestijd

Met het mooie weer van de laatste weken ontdekken steeds meer watersporters dat ze sinds kort het centrum van Zwartsluis per boot kunnen bereiken. De nieuwe steiger langs De Kolk maakt dat mogelijk. Van daaruit zijn de winkels, terrassen en bezienswaardigheden van Zwartsluis makkelijk bereikbaar. Het nieuwe 4-Sluizenarrangement leidt langs alle highlights van het ‘deftige dorp’.

Die bijnaam dankt Zwartsluis aan de tijd dat het dankzij de strategische ligging een welvarend dorp was. Turf uit Drenthe ging in Zwartsluis van kleinere schepen op grotere schepen en via de Zuiderzee richting het westen van Nederland. Die positie legde het dorp geen windeieren. Langs het water ontstond veel industrie en een uitgebreid winkelbestand. Dat maakt Zwartsluis nog steeds een levendig dorp vol herinneringen aan de rijke historie.

Kruispunt van waterwegen
Zwartsluis ligt bovendien nog steeds op een belangrijk kruispunt van waterwegen. Watersporters komen over het Meppelerdiep of het Zwarte Water naar het dorp en zetten via de Arembergersluis koers richting Nationaal Park Weerribben-Wieden. Met het bevaarbaar maken van de kolk in het centrum en de nieuwe steiger hebben watersporters nu een nieuwe mogelijkheid. Vanuit de boot stappen ze de gezelligheid van Zwartsluis binnen.

Terrassen en horeca
De laatste jaren is Zwartsluis weer sterk in opkomst. Veel toeristen en regiobewoners ontdekken de winkels en de gezellige horeca. “Veel terrassen liggen aan het water. Daar voel je bijna de historie van Zwartsluis’, zegt Evelien Kuilder van Sluuspoort, waarin onder meer de Tourist Info Zwartsluis en het bekende Museum Schoonewelle zijn gevestigd. Dat museum vertelt alles over de bijzondere natuur rondom het dorp.

Wandelen door Zwartsluis
Ook is Sluuspoort het startpunt van een ontdekkingstocht naar het maritieme verleden van Zwartsluis. In de Tagrijn zien bezoekers prachtige herinneringen aan het scheepvaartverleden. De ruimte hangt vol met authentieke materialen. “Vanuit Sluuspoort start ook een wandeling door Zwartsluis. Onderweg kom je langs de turfeilanden waar de turf vroeger werd overgeladen op de grote schepen. Ook passeer je vier historische sluizen, waarvan er drie nog steeds van groot belang zijn voor de scheepvaart. De Meppelerdiepsluis is een paar jaar terug omgebouwd van keer- tot schutsluis en is juist een hele moderne sluis“, vertelt Kuilder.

4-Sluizen arrangement
De wandeling combineert het imposante maritieme verleden en het gezellige heden. Naast de sluizen en het water voert de tocht ook langs de ambachtelijke winkels en de andere bezienswaardigheden van Zwartsluis. Sluuspoort stelde daarvoor het 4-Sluizenarrangement samen. “Naast de wandeling bestaat die uit een lekker kopje koffie of thee met een heerlijk streekproduct. Daarnaast ontdek je alle collecties van Sluuspoort, waaronder die van Museum Schoonewelle en de Tagrijn”, zegt Kuilder.

Meer informatie over het 4-Sluizenarrangement via Tourist Info Zwartsluis (touristinfo@sluuspoort.nl of telefoon: 038 386 65 55), of kijk op www.beleefzwartsluis.nl