navigatie overslaan

Burgemeester opent nieuwe vaste expositie Sluuspoort

  • 3 minuten leestijd

ZWARTSLUIS – Burgemeester Bilder opende zaterdagmiddag de nieuwe vaste expositie van Sluuspoort. Tien symbolische iconen vormen het ‘DNA van Zwartsluis’. Bij de voorwerpen kunnen bezoekers video’s bekijken waarin bekende Sluzigers het verhaal van het waterdorp vertellen. Ook presentatrice Nina van Steijn neemt museumbezoekers in een video mee langs de schoonheden van Zwartsluis.

Het dorp aan het Zwarte Water heeft een roemruchte geschiedenis. Ooit was Zwartsluis de grootste haven van Overijssel. Historische sluizen, meerdere scheepswerven en jachtbouwers en een maritiem bedrijfsleven herinneren nog steeds aan die tijd. Maar Zwartsluis is ook het dorp van onder meer Buisman, turf, Besto, mattenkloppers, bokkenpoten en natuurlijk Museum Schoonewelle. En dat zijn precies het soort iconen die bezoekers zien in de tagrijn.

Egbert Knoeff
De nieuwe expositie komt nog uit de koker van de onlangs overleden Egbert Knoeff, vertelt penningmeester Klaas Binnendijk. “Naast de collectie van Museum Schoonewelle laten we in Sluuspoort ook oude ambachten zien. Maar de tentoonstelling was erg rommelig. Knoeff pleitte daarom voor opruimen en digitaliseren. Nu ziet de tagrijn er fantastisch uit”, aldus Binnendijk.

Veel vrijwilligerswerk
Dat is te danken aan de hulp van Zwollenaren Wim Eikelboom en Johan Akkerman. Zij hebben ervaring met modern inrichten van musea. In Zwartsluis kregen ze de hulp van de vrijwilligers van Sluuspoort. Die staken heel veel tijd en energie in de nieuwe expositie. Helemaal klaar zijn ze overigens nog niet. De iconische voorwerpen komen op meerpalen uit de Sluziger haven. Die moeten nog langer drogen voordat ze in het museum komen.

Jongeren
Burgemeester Bilder stond ook stil bij het werk van de vrijwilligers. Zij zijn eigenlijk de echte iconen, vindt Bilder. Vrijwilligers maken in zijn ogen de samenleving. De burgemeester hoopt dat Sluuspoort met de nieuwe expositie ook jongeren weet te bereiken. “We moeten samen zorgen dat mensen enthousiast raken over onze geschiedenis en onze omgeving. Dan zetten ze zich ook in voor onze samenleving. Alleen dan blijft het zo goed als het nu is.”

Nieuwe arrangementen
Bezoekers kunnen Zwartsluis binnenkort na het bekijken van de iconen ook ontdekken met twee nieuwe arrangementen. Ze wandelen en varen dan langs de sluizen van het dorp of ontdekken de ‘vrienden en vijanden van Zwartsluis’. Onderweg krijgen ze via QR-codes meer informatie over het heden en verleden. Ze sluiten de tocht daarna af met een smakelijk ‘Sluizenaartje’ in Sluuspoort. Naast de vaste expositie heeft Sluuspoort wisselexposities. Komende zaterdag staat bijvoorbeeld de opening gepland van een expositie over de Sluziger scheepsvlagschilders uit de negentiende eeuw.

Foto door: Jan van Kleef