navigatie overslaan
Festival

Zwartsluis onder Zeil

De Stichting Zwartsluis onder Zeil nodigt je van harte uit tot het bijwonen van de zevende editie van Zwartsluis onder Zeil, de tweejaarlijkse tegenhanger van de Nationale Sleepbootdagen tijdens het Hemelvaartweekend van 2023.

+ 2 foto's

Zwartsluis onder Zeil is een knipoog naar het verleden, waarin schippers zeilend hun brood verdienden met transport over water en in Zwartsluis hun goederen opsloegen of verhandelden. De Staphorstersluis en de Kolksluis waren destijds dan ook van uitzonderlijk belang voor het vervoer vanuit de binnenwateren naar het open water van de Zuiderzee.

Dé plek met Hemelvaart

Daarom opent Zwartsluis zijn sluisdeuren ook dit jaar weer voor de ronde- en platbodemjachten in het weekend van Hemelvaart met als middelpunt onze eigen trots en Nationaal Varend Monument, de ‘Zwartsluizer Botter ZS13’.

Vanuit alle windstreken arriveren op woensdag 17 mei 2023 mei de schepen in de sfeervolle havenkolk van Zwartsluis. Daar worden ze welkom geheten door de ZS13, de oudste nog varende botter van Nederland. Burgemeester Bilder van Zwartewaterland opent een dag later, op Hemelsvaartsdag, het evenement officieel. Hij ziet dan tientallen ronde- en platbodemjachten van de VSRP (Vereniging van Vrienden van het Stamboek Ronde & Platbodemjachten) en de SKVR (Schipperskring Kooyman&de Vries en Van Rijnsoever). De dagen daarna doen ze onder meer mee aan zeilwedstrijden (het match racen). Bezoekers kunnen uiteraard ook rondvaarten maken.

Programma

Buiten de schepen om zijn er ook veel klassieke auto’s aanwezig in Zwartsluis op Hemelvaartsdag. De leden van de Historische Automobiel Vereniging HAV maken een rondrit door de omgeving. Uiteraard is er een uitgebreid omlijstend programma in het centrum van Zwartsluis. Op vrijdag 19 mei is er de zogenoemde Kidsdag met in de ochtend de kinderrommelmarkt en in de middag demonstraties van de plaatselijke (sport)verenigingen. Ook is er deze dag veel live muziek aan de Handelskade, het festivalterrein, met als afsluiter de feestelijke Nacht van Zwartsluis. Op zaterdag 20 mei 2023 is er een grote braderie in het dorp.

Hoogtepunt van de zaterdag is ongetwijfeld ook het traditionele Admiraalzeilen. Zwartsluis onder Zeil wordt op zondag afgesloten met een openlucht kerkdienst vanaf het water. De voorganger leidt de dienst vanaf de voorplecht van de ZS13.

Donwload hier de krant met alle info

Wanneer

-
-
-
-
-