navigatie overslaan
Expositie

Expositie 'Beelden Verlangen' in Galerie Tripmaker

Galerie Tripmaker is de thuisbasis van kunstschilder Wouter Berns. Hij presenteert met trots twee Kamper beeldhouwers met landelijke bekendheid: Willeke Orsel en Freeke Klerekoper.

De titel van de expositie ‘Beeldend verlangen’ verwijst naar de innerlijke drang te willen verbeelden. Maar ook naar de behoefte om verbeelding om je heen te hebben. Die drang en behoefte hebben deze beeldhouwers gemeen met mede-exposant Wouter Berns.

De beelden van Freeke Klerekoper komen voort uit emoties: “Mijn handen weten eerder wat ik maak, dan mijn hoofd of buik.” Vaak gebruikt ze de vormen van het menselijk lichaam om die emoties tot uitdrukking te laten komen. Het werk van Willeke Orsel gaat over menselijk zijn, en over leven aan de binnenkant: “Ik laat mij inspireren door de raadsels en de dieptes van onze geest en de mysteries van onze levende wereld.”

Freeke Klerekoper

Freeke Klerekoper (1950) woont en werkt sinds 2019 in Kampen. Daarvoor woonde ze in Warns (Friesland) waar ze na vele omzwervingen in 2001 was terechtgekomen. Ze had daar samen met haar man een eigen galerie waar ze met verschillende kunstenaars exposeerde. Het was rond 1975 toen ze ontdekte dat ze in beeldende kunst en het werken met de handen, haar passie en creativiteit kwijt kon. Eerst in keramiek, later ook in beelden van afwisselend steen, hout en brons. Elk materiaal kent zijn eigen uitdagingen. Haar beelden komen voort uit emoties. “Mijn handen weten eerder wat ik maak, dan mijn hoofd of buik,” zegt ze daarover. Vaak gebruikt ze de vormen van het menselijk lichaam om die emoties tot uitdrukking te laten komen. In 2010 rondde ze een opleiding bij het Beeldhouwcentrum in Koudum af. Ze heeft op diverse locaties geëxposeerd, zowel in Nederland als daarbuiten.

Bekijk de website

Willeke Orsel

Willeke Orsel (1964) is in 1987 afgestudeerd als beeldhouwer. In Kampen is ze bij het brede publiek vooral bekend door haar muurschildering ‘ik omhels je’, gemaakt in coronatijd. Dit is een blauw vrouwfiguur met gespreide armen die her en der in de stad te zien is. Willeke probeert regelmatig nieuwe materialen uit en ontwikkelt haar eigen technieken. Ze werkt tegenwoordig vooral in gietsteen en brons, en gebruikt graag mixed media. Haar werkwijze is speels, experimenteel, sensitief maar met ook veel aandacht voor detail en vakmanschap. Ze heeft als kunstenaar een onderzoekende blik en kijkt graag onder de oppervlakte. Dat geeft haar werk een spirituele dimensie. Het levert beelden op met meerdere betekenislagen, die vaak refereren aan en commentaar geven op bestaande kunst, ideeën en verhalen. Maar het zijn vooral beelden die gaan over menselijk zijn, en over leven ‘aan de binnenkant’. Zelf zegt ze daarover: “Ik laat mij inspireren door de raadsels en de dieptes van onze geest en de mysteries van onze levende wereld.” Willeke woont en werkt in Kampen.

Lees meer

Wanneer

5 apr - 1 sep 2024
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur
  • elke zondag: - uur

Prijzen

Entreeprijs
gratis