Zwartsluis onder zeil

Zwartsluis onder Zeil is de tweejaarlijkse tegenhanger van de Nationale Sleepbootdagen en is inmiddels een vast punt op de evenementenkalender van de Gemeente Zwartewaterland. De vijfde editie van Zwartsluis onder zeil zal plaatsvinden van Hemelvaartsdag donderdag 25 mei t/m zondagochtend 28 mei 2017.

Al eeuwenlang is Zwartsluis een belangrijke verkeersader voor de binnenvaart. Niet voor niets is de huidige realisatie van de Meppelerdiepsluis een van de grootste bouwprojecten van Nederland.Eind dit jaar is dat jarenlange proces eindelijk klaar. De keersluis is ondertussen omgebouwd tot schutsluis, waardoor veel grotere schepen Zwartsluis kunnen passeren richting onder meer IJsselmeer en Drenthe.

De route is altijd belangrijk geweest. Al in de turfperiode was het in Zwartsluis een komen en gaan van zwaarbeladen schepen. De Staphorstersluis, de Kolksluis, de Arembergsluis en de Meppelerdiepsluis waren destijds van uitzonderlijk belang voor het vervoer vanuit de binnenwateren naar het open water van de Zuiderzee.

Maritiem

Die bijzondere sfeer is voelbaar tijdens Zwartsluis onder Zeil dat eens in de twee jaar op de kalender staat. In de andere jaren is Zwartsluis het decor voor de Nationale Sleepbootdagen. Op beide evenementen komen tienduizenden bezoekers af. Daaronder veel toeristen en dagjesmensen die het bijzondere gebied rondom het dorp ontdekken. Zwartsluis ligt aan het brede Zwarte Water en het Meppelerdiep én is de toegangspoort tot Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Programma

Via al die wateren arriveren op woensdag 24 mei de schepen in de sfeervolle havenkolk van Zwartsluis. Daar worden ze welkom geheten door de ZS13, de oudste nog varende botter van Nederland.
Burgemeester Bilder van Zwartewaterland opent een dag later, op Hemelsvaartsdag, het evenement officieel. Hij ziet dan tientallen ronde- en platbodemjachten van de VSRP (Vereniging van Vrienden van het Stamboek Ronde & Platbodemjachten) en de SKVR (Schipperskring Kooyman&de Vries en Van Rijnsoever). De dagen daarna doen ze onder meer mee aan zeilwedstrijden (het match racen). Bezoekers kunnen uiteraard ook rondvaarten maken.

Buiten de schepen om zijn er ook veel klassieke auto’s aanwezig in Zwartsluis. De leden van de Historische Automobiel Vereniging, HAV maken een rondrit door de omgeving. Uiteraard is er een uitgebreid omlijstend programma in het centrum van Zwartsluis. Op vrijdag 26 mei is er bijvoorbeeld een shantykorenfestival en de feestelijke Nacht van Zwartsluis. Een dag later is er een grote braderie in het dorp. Hoogtepunt van de zaterdag is ongetwijfeld ook het traditionele Admiraalzeilen.
Zwartsluis onder Zeil wordt op zondag afgesloten met een openlucht kerkdienst op het water. De voorganger leidt de dienst vanaf de voorplecht van de ZS13.

Bekijk het gehele programma hier.