Winterfair Zwartsluis

Gezellig winters evenement in het centrum van Zwartsluis.

Winterfair 2017.

Tijdens de jaarlijkse Winterfair wordt Zwartsluis ondergedompeld in een gezellige kerstsfeer. Complete straten die zijn omgetoverd naar de tijd van toen, met historische kledij en het leven van vroeger. Reken op een overdosis aan geurige vuurpotten, verlichte kerstbomen, nostalgische muziek op straat en diverse zangkoren.

De Winterfair speelt zich dit jaar af van 13.30-17.30 uur op een parcours dat zich uitstrekt langs Handelskade, Dwarsstraat, Kerkstraat, Stationsweg en Mastenmakersstraat tot en met ‘t Botterhuus en de turfeilandjes.

In Sluuspoort zijn de hele dag veel activiteiten. Kinderen kunnen naar hartelust tekenen, de Bibliotheek verzorgt activiteiten met een 3D-printer en verhalenvertelster Gerda Klokke zit een groot deel van de middag op de praatstoel voor jong en oud. Ook kan van de gelegenheid gebruik gemaakt worden, om de expositie ‘Van traan tot oceaan’ te bezoeken.

Op dit parcours presenteren winkeliers, verenigingen, goede doelen en verschillende organisaties zich met een groot aanbod in artikelen en activiteiten. Gezellig gevulde kraampjes met kerstartikelen, sieraden, koffie-thee of glühwein en zo veel meer.

Het sfeervolle winterevenement wordt absoluut gekenmerkt door een grote variatie in muzikale optredens: LaMuze: 13.30 uur Sluuspoort – 14.00 uur Stationsweg – 14.30 uur Hervormde Kerk. Popkoor Noiz: 16.00-16.30 uur en 17.00-17.30 uur Hervormde Kerk. Muziekcentrum Zwartewaterland: 14.30-15.15 uur Gereformeerde kerk vrijgemaakt. Cadans: met vrolijke kerstklanken op verschillende locaties. Singers of the Light: 16.00-17.00 uur Gereformeerde kerk vrijgemaakt. Midwinterhoornbloasgroep Kop van Overiessel: op meerdere locaties.

Wie creatief bezig wil zijn, kan onder leiding van Janneke Potuyt tijdens een creatieve vaartocht een leuke kerstcreatie maken. Er zijn zelfs twee tochten, de eerste start om 13.00 uur voor kinderen (kosten € 14,95 als meevarende ouder € 2,50). De volwassenen vanaf 15.30 uur (kosten € 29,90). Inclusief koffie/thee/ranja en wat lekkers. Informatie en opgave: 06-29043637.

’t Botterhuus heeft wat de betreft de winterfair een naam hoog te houden. De Stichting Zwartsluizer Botter ZS13 pakt flink uit. Er is een kleine expositie ingericht, die de restauratie in beeld brengt. Scheepstimmerlui geven graag toelichting en rondom het Botterhuus kan men kennismaken met oude ambachten als: netten tanen, zeilen maken en scheepstimmertechnieken. Van 15.30-17.00 uur is er een optreden van het Vollenhoofs Visserskoor. Laat u verrassen door de klanken van een doedelzak, bespeeld door Joeb Koppenrade. Janne IJmker verteld van 14.30-16.15 uur een eeuwenoud verhaal voor jong en oud, in een familie-meespeel-vertel-voorstelling.

Tijdens de winterfair is het mogelijk een wandeling te maken langs de ‘turfgeschiedenis’ van Zwartsluis op het turfeiland.