De Csakán – onderduiker bij de Biedermeiers

Concert Wiener potpouri

Spannend concert door Annelies Schraa (op de Csakán) en Michiel Niessen (gitaar) over een bijna verloren gegaan instrument, de Csakán.

+ 1 foto's

De blokfluit - wie kent dit instrument niet? En allemaal weten we uit de geschiedenisboekjes dat dit instrument zijn hoogtijdagen vierde in de Barok, na een hele lange aanlooptijd, die volgens archeologische vondsten al duizenden jaren geleden begon, bij de eerste mensen in Europa die aan kunst begonnen te doen. Maar ook weten we dat de dagen van de blokfluit geteld waren, na de Barok; de dwarsfluit, de hobo en de klarinet verdrongen de ‘flauto dolce’ met hun hogere decibelproductie. Maar wáren die dagen ook werkelijk geteld - definitief?

Nee. De blokfluit bleef na de Barok gewoon doorbestaan, en deed wat zovelen doen onder bedreiging: een andere naam aannemen, een andere woonplaats zoeken, een andere verschijningsvorm tonen. De blokfluit dook onder in Wenen, en werd de Csakán... Een naam ontleend aan een oude Hongaarse strijdbijl, later gestileerd tot wandelstok. De wandelstok werd tot metgezel op reis, en om op reis ook muziek te kunnen maken, werd de wandelstok tegelijkertijd blokfluit, met een afschroefbaar stok-gedeelte, en een opschroefbare klankbeker. En juist die ‘Wanderlust’ maakte het instrument in Wenen weer ongekend populair. Zó populair, dat hobo-virtuoos Ernest Krähmer zijn instrument in de steek liet voor de Csakán, en furore maakte in de jaren 30 van de 19e eeuw.

__In een programma met muziek van Diabelli, Krähmer, Giuliani, Bosisio vertellen Annelies Schraa (op de Csakán) en Michiel Niessen (gitaar) het spannende verhaal van een bijna verloren gegaan instrument, de her-ontdekking van een groot stuk repertoire, dat ten grondslag ligt aan de Klassieke muziek zoals wij die nu kennen. __ **Kom luisteren op vrijdagavond 25 september 20.00 uur in de Theodorakapel in Zwolle. Bestel wel van tevoren uw kaarten; in verband met de Corona-maatregelen is er beperkt plaats en vol = vol. **

Bestel uw kaarten op wiener.ingoedehanden.management

Wanneer

-

Prijzen

Entreeprijs
€ 25,00
Voorverkoop
€ 22,50
CJP prijs
€ 15,00

In de voorverkoop via de website betaalt u voor dit concert € 22,50 en aan de kassa op locatie is dat € 25,-. U kunt bij de kassa pinnen of contant afrekenen. Voor Studenten/CJP geldt een korting en betaalt u € 15,- Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen.