navigatie overslaan

Weerribben 1 dag 30 km

 • Type
  Varen
 • Afstand
  30,4 km
 • Duur
  3:48
 • Locaties
  4

Ontdek vanuit vestingstad Steenwijk de Weerribben. Roei dwars door moerassen en karakteristieke rietvelden en hooilanden. Passeer pittoreske waterdorpen als Kalenberg en Nederland. Na het Giethoornsche Meer en de lange Thijssengracht roei je met een boot vol herinneringen terug naar Steenwijk.

Startpunt

Begin en eindig uw route in Steenwijk (kanaal Steenwijk - Ossenzijl). Bij windkracht groter dan 4 Bft wordt afgeraden over de meren te roeien.

 1. Vanuit Steenwijk

 2. Roeivereniging 't Diep

  Hooidijk 2, Steenwijk

  .

 3. Hoeve Montigny

  Kanaaldijk 5, Giethoorn

  .

 4. Giethoorn

  Giethoorn

  Toeristentrekker aan het water. Grachten, bruggetjes, boerderijen en terrassen bepalen het beeld van het wereldberoemde dorp. De gezelligheid aan de dorpsgracht gecombineerd met de adembenemende rust en ruimte van het Nationaal Park maken een bezoek extra interessant.

 5. Giethoornse Meer

  Giethoornse Meer

  De grote meren in Nationaal Park Weerribben-Wieden herinneren aan dijkdoorbraken, overstromingen en andere ellende. Uitzondering is het ‘natuurlijke’ Giethoornse Meer met het eilandje Voornpol in het midden. Anders dan de naam doet vermoeden ligt het meer dichterbij Blokzijl dan Giethoorn.

 6. Uitbreiding op de route lus A

  circa 2,5 km

  Even de benen strekken en nagenieten van de route die al is afgelegd? Zet dan koers naar Restaurant Geertien in Muggenbeet.

 7. Land van turf

  Land van turf

  Weerribben-Wieden is het land van de turf. Eeuwenlang beulden arbeiders hier in het veen. Ze droogden turf op de ‘ribben’: smalle stroken land tussen al even smalle stroken water. Samen maakten ze het karakteristieke landschap van de Weerribben.

 8. Geertien

  Geertien

  Oude pleisterplaats voor rietsnijders, turfstekers en vissers. Die oude sfeer en een moderne menukaart vormen nu een geliefde combinatie voor toeristen die bij Geertien ook kunnen overnachten. Het terras aan het water biedt een mooi uitzicht op Nationaal Park Weerribben-Wieden.

 9. Muggenbeet

  Muggenbeet

  Vrees niet: de kans op een insectenbeet is hier niet groter dan elders. De naam van het buurtschapje Muggenbeet verwijst vermoedelijk naar ‘een klein beekje’.

 10. Camping Tussen de Diepen

  Duinigermeerweg 1a, Blokzijl

  .

 11. Uitbreiding op de route lus B

  7 km

  Beleef de Weerribben nog intenser met een extra lus door de moerassen. Ontdek het karakteristieke waterdorp Kalenberg.

 12. Riet

  Riet

  Riet uit De Weerribben staat bekend om de topkwaliteit. Na de noeste arbeid van de rietsnijders belandt het op vooral daken en molens. Mede dankzij hun ambachtelijke werk behoudt Weerribben-Wieden haar karakteristieke landschap.

 13. Uitbreiding op de route lus C

  6 km

  Nog meer hoogtepunten van de Weerribben zien? Deze lus voert langs het karakteristieke Kalenberg, de mooie Hoogeweg met restaurant De Weerribben en langs veel prachtige petgaten.

 14. Kalenberg

  Kalenberg

  Wonderschoon waterdorp met markante huisjes en boerderijen. Geniet hier van de lokale specialiteit ‘Kalenberger Turfje’, een lekkernij die verwijst naar de turfhistorie. Bekijk de taferelen bij de brug in het dorp. Watersporters betalen de doortocht in een klompje die de brugwachter toewerpt.

 15. De Vrijstaten

  Hoogeweg 7, Kalenberg

  .

 16. Vervenershuisjes

  Vervenershuisjes

  In deze kleine huisjes woonden turfstekers met hun gezinnen, soms wel met vijf of zes kinderen. En dan was vaak slechts de helft woonruimte. In het achterste deel vonden dieren en werktuigen een plek. Bepaald geen luxe kortom!

 17. Scheerwolde

  Scheerwolde

  Koningin Juliana stichtte in 1952 met een symbolische handeling Scheerwolde. Het nieuwe dorp moest het centrum van de Gieterse polder vormen. Die ontstond in de jaren twintig als werkverschaffingsproject dat woeste grond omzette naar een agrarisch gebied.

 18. De Watervlinder

  Bed & Breakfast

  Steenwijkerdiep 8a, Scheerwolde

 19. Steenwijk