navigatie overslaan

Wieden 2 dagen deel 1

 • Type
  Varen
 • Afstand
  28,3 km
 • Duur
  3:32
 • Locaties
  4

Vestingstad Steenwijk is het startpunt van een uitdagende tweedaagse verkenningstocht in De Wieden. Dag één voert naar het adembenemende landschap rondom het wereldberoemde Giethoorn. Vanwege de drukte op het water in het toeristenseizoen is deze route niet geschikt voor de zomermaanden.

Startpunt

Begin uw route in Steenwijk (kanaal Steenwijk - Ossenzijl). Deze route voert langs Giethoorn. Van april tot en met oktober is deze route niet veilig voor roeiboten vanwege het grote aantal onervaren toeristen in stalen boten. De kans op schade is zeer groot. We adviseren in deze periode een van de andere routes te kiezen. Bij windkracht groter dan 4 Bft wordt afgeraden over de meren te roeien.

 1. Kanaal Steenwijk - Ossenzijl

 2. Roeivereniging 't Diep

  Hooidijk 2, Steenwijk

  .

 3. Hoeve Montigny

  Kanaaldijk 5, Giethoorn

  .

 4. Bovenwijde

  Bovenwijde

  Watersporters en toeristen uit alle hoeken van de wereld komen in de zomermaanden samen op het Bovenwijde. Alle hectiek op het water even rustig bekijken? Dat kan vanaf het terras van Smits Paviljoen. Een frisse duik is ook een optie!

 5. Smits Paviljoen

  Binnenpad 29a, Giethoorn

  De film Fanfare vergrootte de roem van Giethoorn. In het dorp staat een standbeeld van hoofdrolspeler Albert Mol. Minstens zo bekend is Smits Paviljoen, een restaurant met een prachtig uitzicht op het meer het Bovenwijde. Horeca is sowieso goed vertegenwoordigd in Giethoorn.

 6. Vakantiepark Giethoorn

  Binnenpad 49, Giethoorn

  .

 7. Turfwinning

  Turfwinning

  Eeuwenlang leefden bewoners van dit gebied van turfwinning. Veel turf ging over de Zuiderzee naar het westen van het land. Weerribben-Wieden dankt aan deze tijd een karakteristiek landschap vol meren, kolken, legakkers en petgaten.

 8. Aalscholverskolonie

  Aalscholverskoloniet

  Dik kans dat tijdens de tocht een aantal aalscholvers overvliegen. Die komen uit de grote aalscholverskolonie bij Wanneperveen. Honderden aalscholvers zorgen daar voor bijzondere taferelen. De kolonie bezoeken? Boek dan een excursie bij Natuurmonumenten.

 9. Uitbreiding op de route lus A

  3 km

  Mooie omweg door het kraggenlandschap tussen Giethoorn en Wanneperveen. Roeien in een oase van rust, ruimte en riet.

 10. Camping d'Hof

  Binnenpad 137, Giethoorn

  .

 11. Zwanenmeer

  Zwanenmeer

  De lokale bevolking noemt het Zuideindigerwijde vaak Zwanenmeer. Wie over het meer roeit, begrijpt snel waar die naam vandaan komt. De kans dat je hier geen zwanen ziet, is heel klein.

 12. Blauwe Hand

  Blauwe Hand

  Druk waterknooppunt met de nodige horeca en campings in de buurt. De opmerkelijke naam verwijst mogelijk naar arbeiders die blauwe handen kregen van de turfwinning. Al zijn er ook andere verklaringen in omloop.

 13. Waterpark Belterwiede

  Veneweg 193, Wanneperveen

  .

 14. Drijvend land

  Drijvend land

  Het zeldzame trilveen in Weerribben-Wieden bestaat uit een verende bodemlaag van onder meer krabbenscheer en waterscheerling. Die waterplanten veranderen open water langzaam in drijvend land. Op trilveen komen bijzondere planten voor. Geen wonder dat Natuurmonumenten dit bodemtype wil behouden.

 15. De Blauwe Hand