navigatie overslaan

Rondje Zwarte Water

 • Type
  Fietsen
 • Afstand
  47,6 km
 • Duur
  3:10
 • Knooppunten
  23
 • Locaties
  4

Het Zwarte Water is een 19 km lange rivier. Die was van groot belang voor de ontwikkeling van de Hanzestad Zwolle. De rivier verbond de stad met de zee en andere Hanzesteden. En stroomt langs Hasselt, Zwartsluis en Genemuiden. De uiterwaarden vormen de belangrijkste groeiplaats van de kievitsbloem.

Startpunt

De route is bewegwijzerd met speciale routebordjes. Volg de bordjes met daarop Rondje Zwarte Water. Je komt vanzelf weer bij je starpunt uit. Je kunt de route bij ieder knooppunt oppakken.

 1. Fietsknooppunt 83

 2. Fietsknooppunt 27

 3. Olde Staduus

  Olde Staduus / Tourist Info

  ’t Olde Staduus is het hart van Genemuiden. Een prachtig gerenoveerd gebouw dat een sociaal culturele en maatschappelijk bestemming vormt voor inwoners en bezoekers. Havenplein 1 www.toldestaduus.nl

 4. Tapijtmuseum Genemuiden

  Tapijtmuseum

  Genemuiden is de tapijtstad van Nederland. Neem een kijkje terug in de geschiedenis in het tapijtmuseum waar oude weefmachines en handweefgetouwen tentoongesteld staan. Klaas Benninkstraat 2a - Voor meer informatie en openingstijden: www.tapijtmuseum.nl

 5. Fietsknooppunt 36

 6. Fietsknooppunt 37

 7. Fietsknooppunt 62

 8. Fietsknooppunt 63

 9. Fietsknooppunt 64

 10. Fietsknooppunt 71

 11. Fietsknooppunt 10

 12. Fietsknooppunt 67

 13. Fietsknooppunt 68

 14. Fietsknooppunt 60

 15. Fietsknooppunt 31

 16. Fietsknooppunt 38

 17. Grote- of Stephanuskerk

  Markt 10

  Het aanzicht van Hasselt wordt gekenmerkt door de Grote of Stephanuskerk. De kerk werd voltooid in 1497 en geniet landelijke bekendheid om zijn goede akoestiek en de prachtige klanken van het Rudolph Knol - orgel.

 18. Oude stadhuis / TIP Hasselt

  Oude Stadhuis

  Het Oude Stadhuis stamt uit 1550 en behoort tot de oudste raadhuizen van Nederland. Het interieur is bijzonder goed bewaard gebleven, je waant je helemaal terug in de 16e eeuw. Markt 1 www.tiphasselt.nl

 19. Fietsknooppunt 39

 20. Veldschuur Bid en Werk

  Wijkweg 2

  In en rondom De Veldschuur in het natuurgebied “Olde Maten” is altijd wat te doen. Er kan hier heerlijk gewandeld en gefietst worden en genieten van een stuk ongerepte natuur. Veldschuur Bid en Werk: educatief centrum Staatsbos beheer met natuurlijk rustpunt met bankje, moestuin, bakoven.

 21. Fietsknooppunt 30

 22. Zwartewaterklooster

  Zwartewaterklooster

  Slechts een straatnaam en naam van een buurschap herinneren nog aan het ooit befaamde Zwartewaterklooster dat in 1233 tussen Hasselt en Zwartsluis werd gesticht. Het kloosterterrein lag achter de graven van het tegenwoordige kerkhof aan de Zwartewaterkloosterweg.

 23. Fietsknooppunt 95

 24. Fietsknooppunt 32

 25. Botter ZS13 en turfeilanden

  Botter ZS13 en turfeilanden

  Vaar mee met de oudst varende botter van Nederland of maak een mooie wandeling met schattige bruggetjes op de Turfeilanden. Vanaf de Turfeilanden kunt u weer opstappen op Sluuspoort. Voor meer informatie: Tourist Info Sluuspoort.

 26. Sluuspoort / Tour Info

  Sluuspoort / Tour Info

  Sluuspoort is hèt centrum van Zwartsluis, waar o.a. het Tourist Info Zwartsluis, Museum Schoonewelle en de Historische Vereniging gevestigd zijn. Regelmatig zijn er thema exposities te zien over natuur, kunst of historie. Sluuspoort is het hele jaar geopend. Handelskade 25 - www.sluuspoort.nl

 27. Fietsknooppunt 12

 28. Fietsknooppunt 93