Christoffelpad deel 2
-
TypeWandelen
-
Afstand20,7 km
-
Duur5:10
-
Locaties4
Wandel onder bescherming van Christoffel door een eeuwenoud landschap. Een tweedaagse tocht met mystieke plekken, religieuze symbolen, oer-Hollandse dijken, middeleeuwse en moderne polders, rietvelden, landgoederen, bossen, moeras en rivieren.
Startpunt
Begin uw wandeltocht in Vollenhove, vanaf Aan Zee en ga in zuidelijke richting het Havenpad op. Volg de oranje - groene pijlen van het wandelnetwerk. Dit tweede gedeelte eindigt in Hasselt.
-
Vollenhove
.
Vollenhove, ook wel ‘de stad van de paleizen’ genoemd, bloeide in de 19e eeuw op als vissersplaats aan de Zuiderzee. Met de aanleg van de Afsluitdijk verloor Vollenhove zijn status als ‘badplaats’. Monumenten, pittoreske straten, mooie kerken en een historische sfeer bleven.
-
Tuinen van Marxveld
.
Vroeger een moestuin voor de bevolking, nu een plek van rust. Ondanks dat die ‘pas’ in 1985 zijn aangelegd, ademen de Tuinen van Marxveld het voorname verleden van Vollenhove nog uit. De gratis toegankelijke tuinen behoorden bij havezate Marxveld, een van de vijftien havezaten, die de stad ooit had.
-
Landgoed Oldenhof
.
Overrompelend stil en een gevoelsmatige stap terug in de tijd. Landgoed Oldenhof voert niet voor niets naar 1635, toen de voorname Gerhard Sloet een havezathe bouwde. Van latere datum zijn het omringende parkbos en twee boerenhofsteden.
-
Zuiderzeezicht
.
Even voorbij buurtschap De Krieger biedt het uitkijkpunt Zuiderzeezicht een blik op het nieuwe land, het Vogeleiland en het Zwarte Meer. Zuiderzeezicht nodigt uit tot nadenken over wat geweest is, wat is en wat nog komt.
-
Tapijtstad Genemuiden
.
Veerkrachtig Genemuiden doorstond stadsbranden, rampen en periodes van bittere armoede. Vanuit de biezencultuur groeide het stadje door tot een belangrijk producent van tapijt en kunstgras. Veel bezoekers komen het stadje binnen via de karakteristieke pont of de dijken van de IJsseldelta.
-
Heilige Stede
.
Elk jaar konden gelovigen hun zonden kwijt laten schelden met een Hasselter Aflaat. Die haalden ze vanaf 1355 bij de Heilige Stede. Bedevaartgangers uit een wijde regio kwamen daarvoor naar Hasselt. Tegenwoordig trekken gelovigen op de tweede zondag na Pinksteren in processie naar deze plek.