navigatie overslaan

Kampen: Hanzestad aan de Zuiderzee

 • Type
  Fietsen
 • Afstand
  42,4 km
 • Duur
  2:50
 • Knooppunten
  23
 • Locaties
  4

Hanzestad Kampen heeft misschien wel het mooiste stadsfront van Nederland. De monumenten in het centrum herinneren aan de tijd dat Kampen een machtige stad aan de IJssel en de Zuiderzee was. Kloppend hart van de sfeervolle binnenstad is de Oudestraat, een van de langste winkelstraten van het land.

Startpunt

Let op: deze route gaat via het Zalkerveer. Dit veer vaart alleen van april tot en met oktober. Zie actuele tijden en prijzen overtocht op: https://zalkerveer.nl/zalkerveer De route volgt het fietsknooppuntennetwerk. U kunt uw route daarom beginnen op elk knooppunt aan deze route (zie hieronder). Volg daarbij de knooppunten zoals aangegeven. Een mooi startpunt is knooppunt 41 in Kampen, ga vanaf hier richting knooppunt 68 en verder.

 1. Stedelijk Museum

  .

  Pronkstuk van het Stedelijk Museum aan de Oudestraat is de Schepenzaal. Rechters velden daar al in 1545 hun oordeel. Tot de collectie behoren geschilderde portretten van alle stadhouders en koningen van het Huis van Oranje. Het museum vertelt ook de geschiedenis van Hanzestad Kampen.

 2. Fietsknooppunt 68

 3. Zwartendijk

  .

  Eeuwenlang beschermde de Zwartendijk Kampen tegen de grillen van de Zuiderzee. Dijkdoorbraken veroorzaakten de bochten en kolkjes. Fietsers en wandelaars genieten van de 14e eeuwse dijk met zicht op de Flevopolder.

 4. Fietsknooppunt 67

 5. Zicht op de eilanden

  .

  Met een beetje geluk toont de imposante zeearend zich boven Keteleiland. Bij dit eiland spoot Rijkswaterstaat begin deze eeuw vijf nieuwe eilandjes op. Veel zeldzame vogels genieten van de unieke monding van de IJssel. Aan de andere kant van de N50 ligt Kampereiland dat uit drie eilanden bestond.

 6. Fietsknooppunt 65

 7. Fietsknooppunt 71

 8. Reevediep

  Meer ruimte voor het water

  De strijd tegen het water veranderde recent het landschap rondom Kampen. Tussen de IJssel en het Drontermeer ligt nu het Reevediep. Deze nieuwe waterverbinding voert bij extreem weer het hoogwater van de IJssel af naar het IJsselmeer. Fietsers profiteren van kilometers lange nieuwe routes.

 9. Fietsknooppunt 69

 10. De Roskam

  Foto: B&B Het Olifantspad

  Buurtschap waar vroeger reizigers, en hun paarden, konden eten en overnachten in een herberg. Niet ver van de prachtige oude dijken en weggetjes raast tegenwoordig de Hanzelijn die reizigers van Kampen naar Lelystad brengt.

 11. Fietsknooppunt 40

 12. Fietsknooppunt 44

 13. Fietsknooppunt 43

 14. Fietsknooppunt 76

 15. Theehuis en Zalkerveer

  Fiets- en voetveer

  Geniet van de beroemde appeltaart én het indrukwekkende uitzicht op het rivierenlandschap. Bij het Theehuis stappen veel fietsers, wandelaars en rolstoelers op een klein pontje. Dit Zalkerveer brengt passagiers tussen ’s-Heerenbroek en Zalk naar de overkant van de IJssel.

 16. Fietsknooppunt 03

 17. Fietsknooppunt 42