navigatie overslaan

Hanzerondje Zwolle

 • Type
  Fietsen
 • Afstand
  41,7 km
 • Duur
  2:47
 • Verbrande calorieen
  2086 kcal
 • Knooppunten
  23
 • Locaties
  4

Zwolle, met haar historische binnenstad, ademt één en al sfeer uit. Maar ook het buitengebied is zeer de moeite waard. De fietsroute Hanzerondje Zwolle, van ruim 40 kilometer, brengt u dwars door de groene en waterrijke stadsrandzone.

Startpunt

Start deze route in Hanzestad Zwolle.

 1. Zwolle

  Een en al cultuurhistorie

  Zwolle, cultuurhistorische Hanzestad, ademt een en al cultuur uit. De authentieke gevels, de verdedigingsmuur, de Sassenpoort, de Peperbustoren en de stervormige stadsgracht zijn kenmerken van de historische cultuur van deze Hanzestad.

 2. Fietsknooppunt 17

 3. Fietsknooppunt 92

 4. Fietsknooppunt 16

 5. Fietsknooppunt 02

 6. Theehuis en Zalkerveer

  Fiets- en voetveer

  Geniet van de beroemde appeltaart én het indrukwekkende uitzicht op het rivierenlandschap. Bij het Theehuis stappen veel fietsers, wandelaars en rolstoelers op een klein pontje. Dit Zalkerveer brengt passagiers tussen ’s-Heerenbroek en Zalk naar de overkant van de IJssel.

 7. Fietsknooppunt 03

 8. Fietsknooppunt 06

 9. Fietsknooppunt 4

 10. Fietsknooppunt 61

 11. Fietsknooppunt 62

 12. Vecht en Zwarte Water

  Het water op

  Rivieren zijn vaak gebiedsgrenzen en daarom vaak onderdeel van verdedigingswerken en linies. Dit geldt ook voor het Zwarte Water en de Vecht. Restanten uit een militair verleden zijn nog aanwezig in het gebied. Naast verdediging hebben rivieren nog veel andere functies, zoals vervoer en natuur.

 13. Luisterverhaal Hasselt

  Het jaar 1528 - Hasselt

  Langs de Hanzesteden Fietsroute zijn 30 luisterverhalen gerealiseerd. Luister hier naar één van de verhalen van Ties Wessels, speelman en sprookspreker.

 14. Fietsknooppunt 37

 15. Fietsknooppunt 38

 16. Hasselt

  Hasselt: stad van bezinning

  Sfeervolle geveltjes, lommerrijke straatjes en uitnodigende, authentieke winkeltjes. Het pittoreske Hasselt kent veel verborgen plekken, een historische binnenstad met een grachtengordel en meer dan 70 rijksmonumenten.

 17. Grote- of Sint Stephanuskerk

  Grote- of Sint Stephanuskerk

  Deze kerk steekt fier boven de Hanzestad uit en is circa 600 jaar oud. De verschillende middeleeuwse muurschilderingen zijn nog intact en op afspraak kan de toren beklommen worden. Het raadhuis tegenover de kerk diende als waag en wijnhuis. De boognissen zijn afgezet met Bentheimer zandsteen.

 18. Fietsknooppunt 31

 19. Fietsknooppunt 60

 20. Fietsknooppunt 68

 21. Fietsknooppunt 69

 22. Haersterveer

  Voetveer over de Vecht

  Vanuit Zwolle of Hasselt is het mogelijk rivier de Overijsselse Vecht over te steken met een voetveer, het Haersterveer, dat jaarlijks vaart van ca. 1 mei tot 1 oktober. Een tochtje biedt een mooi uitzicht op de bossen van De Agnietenberg. Wanneer het veer niet vaart: volg 67 - 47 - 69.

 23. Fietsknooppunt 67

 24. Fietsknooppunt 47

 25. Luisterverhaal Zwolle

  Het jaar 1502 - Zwolle

  Langs de Hanzesteden Fietsroute zijn 30 luisterverhalen gerealiseerd. Luister hier naar één van de verhalen van Ties Wessels, speelman en sprookspreker.

 26. Hessenweg

  Handelswegen

  Hessenwegen waren handelswegen door Noord-Duitsland en Oost-Nederland richting Utrecht. Er waren verschillende Hessenwegen. Het woord 'Hessen' in Hessenweg is een verbastering van 'Hers' dat paard betekent. Paarden trokken de handel over deze Hessenwegen. Fotocredits: Middelpuntvoornederland.nl

 27. Fietsknooppunt 49

 28. Fietsknooppunt 48

 29. Fietsknooppunt 66

 30. Sassenpoort en Peperbus

  Sassenpoort en Peperbus

  Deze route doet niet de binnenstad aan maar op een aantal plekken onderweg valt een glimp van de middeleeuwse Sassenpoort en Peperbustoren op te vangen. De Sassenpoort is een van de verdedigingswerken - aan de stervormige grachtengordel - die nog compleet in tact is.

 31. Fietsknooppunt 65