navigatie overslaan

De IJsseldelta beleef je misschien wel het beste vanaf het water. Of je nou op een schip van de Bruine Vloot of de historische Kamper Kogge vaart of op een SUP-plank uitkijkt over het landschap. Huur een sloep of laat je rondvaren door dit indrukwekkende gebied. Vaar over kronkelende rivieren en smalle vaarten of over meren met oneindige uitzichten. Doorkruis eeuwenoude polders en meer aan in karakteristieke steden en dorpen zoals Kampen en Zwartsluis, waar een nautische sfeer samengaat met culinaire en culturele verrassingen.

Vogels spotten op het Zwarte meer

De IJssel, het Zwarte Water, Zwarte Meer en Ketelmeer vormen de watergrens rondom de IJsseldelta. Een bijzonder vaargebied is het Zwarte Meer, ontstaan bij het inpolderen van de Noordoostpolder. Het meer nodigt uit om even op adem te komen en te gluren naar de bonte verzameling vogels op het Vogeleiland. Op dit onbewoonde eiland brengen meer dan zestig verschillende vogelsoorten hun jongen groot.

Inspirerende verhalen

Alles over varen

Varen tussen stadjes en Hanzesteden

Hasselt heeft een beschermd stadscentrum met veel grachtenpanden. Je kunt er op verschilende plekken liggen met de boot, zowel aan de kade als in de jachthaven. Zwartsluis ligt aan het kruispunt Meppelerdiep en Zwarte Water. De ligging is ideaal om na één of meerder nachten verder te varen naar het Weerribben-Wieden, het IJsselmeer of Friesland. Genemuiden heeft een passantenhaven die het bezoeken zeker waard is. Hier kun je kiezen of je over de Goot en het Ganzendiep of over het Zwarte Meer en het Ketelmeer naar Kampen vaart.

Kampen

Hanzestad Kampen is een heerlijke stad om in rond te lopen en heeft meer dan vijfhonderd (!) monumenten. Naast musea, leuke winkels en een stadswandeling heeft de oude, rijke IJsselstad het beroemdste varende zeilschip van Oost-Nederland in huis: de Kamper Kogge. Daarnaast ligt ook de Bruine Vloot, bestaande uit zo’n 18 schepen, in Kampen en is daarmee mede verantwoordelijk voor het mooie stadsaanzicht van Kampen. Zelfs de enige viermaster op Nederlands water heeft Kampen als thuishaven.

Varen over eeuwenoude waterwegen

Varen in de IJsseldelta

De IJsseldelta is uitstekend per boot te ontdekken. Wat dit vaargebied bijzonder maakt is de unieke combinatie van stad en water.