De IJsseldelta heeft een typisch Hollands landschap en dat betekent naast polders en karakteristieke steden en dorpen, water, water en nog eens water. Het gebied is uitstekend per boot te ontdekken. Wat dit vaargebied bijzonder maakt is de unieke combinatie van stad en water. Ieder stadje heeft namelijk een haven vlak bij het centrum. Je loopt zo van de wal de stad in om te genieten van culinaire en culturele verrassingen. Je vaart als het ware van stadskern naar stadskern.

Vogels spotten op het Zwarte meer

De IJssel, het Zwarte Water, Zwarte Meer en Ketelmeer vormen de watergrens rondom de IJsseldelta. Een bijzonder vaargebied is het Zwarte Meer, ontstaan bij het inpolderen van de Noordoostpolder. Het meer nodigt uit om even op adem te komen en te gluren naar de bonte verzameling vogels op het Vogeleiland. Op dit onbewoonde eiland brengen meer dan zestig verschillende vogelsoorten hun jongen groot.

Varen tussen stadjes en Hanzesteden

Hasselt heeft een beschermd stadscentrum met veel grachtenpanden. Je kunt er op verschilende plekken liggen met de boot, zowel aan de kade als in de jachthaven. Zwartsluis ligt aan het kruispunt Meppelerdiep en Zwarte Water. De ligging is ideaal om na één of meerder nachten verder te varen naar het Weerribben-Wieden, het IJsselmeer of Friesland. Genemuiden heeft een passantenhaven die het bezoeken zeker waard is. Hier kun je kiezen of je over de Goot en het Ganzendiep of over het Zwarte Meer en het Ketelmeer naar Kampen vaart.

Kampen

Hanzestad Kampen is een heerlijke stad om in rond te lopen en heeft meer dan vijfhonderd (!) monumenten. Naast musea, leuke winkels en een stadswandeling heeft de oude, rijke IJsselstad het beroemdste varende zeilschip van Oost-Nederland in huis: de Kamper Kogge. Daarnaast ligt ook de Bruine Vloot, bestaande uit zo’n 18 schepen, in Kampen en is daarmee mede verantwoordelijk voor het mooie stadsaanzicht van Kampen. Zelfs de enige viermaster op Nederlands water heeft Kampen als thuishaven.

Varen over eeuwenoude waterwegen

Varen in de IJsseldelta

De IJsseldelta is uitstekend per boot te ontdekken. Wat dit vaargebied bijzonder maakt is de unieke combinatie van stad en water.