Op en om het water

Aanlegplaats Zwartsluis perfecte uitvalshaven

  • 3 minuten leestijd
  • 64 x bekeken

Zwartsluis zit in de lift. Steeds meer toeristen -zowel over de weg als het water- weten het waterrijke dorp te vinden. Havenmeester Wout Marinus van Recreatiecentrum Zwartewater zit al lang op zijn post en heeft het toerisme zien veranderen. “Maar wat altijd blijft is dat Zwartsluis zo’n goede uitvalshaven is.”

Marinus ontvangt allerlei toeristen bij het Recreatiecentrum. Langs de steigers aan het Zwarte Water liggen veelal boten van eigenaren met vaste aanlegplaatsen. “Daarmee zitten we op een prima bezettingsgraad van 95 tot 98 procent”, licht de havenmeester toe. Daarnaast heeft hij het beheer over een camping met 64 chalets. “Veel van de eigenaars zijn Drenten, Twenten en Achterhoekers”, vertelt Marinus over deze vaste gasten. Ook verwelkomt hij steeds meer camperaars. Voor campers en caravans zijn er elf beschikbare plaatsen die ook goed gevuld zijn.

Zwartsluis vormt de verbinding tussen twee nationale landschappen: IJsseldelta en Weerribben-Wieden. Deze ligging brengt al lange tijd toeristen naar het dorp. Maar met de grote opknapbeurt van Zwartsluis enkele jaren geleden is het verder toegenomen. “We hebben voor een kleine plaats als Zwartsluis nog steeds alle voorzieningen. Tien jaar geleden ging dat wat achteruit, maar moet je nu kijken...”

De grote passantenhaven midden in het dorp is een trekker. “Daar stappen de toeristen aan wal en staan direct tussen de winkels en de horeca. Ook de Sluuspoort en verplaatsing van Museum Schoonewelle naar het centrum werpt zijn vruchten af.” Dit verzamelgebouw herbergt verschillende organisaties die zowel voor inwoners als bezoekers van Zwartsluis aantrekkelijke activiteiten hebben.

Zwartsluis is over land en water een perfecte uitvalsbasis. “Onder alle weersomstandigheden kunnen de mensen hier uitvaren. Met een windkracht zuidwest 5 bijvoorbeeld is de kans groot om richting IJsselmeer aan lager wal te raken. In dat geval kunnen ze vanuit hier ook richting Steenwijk varen en langs de Weerribben naar Ossenzijl.”

De grote aantrekkingskracht van Giethoorn heeft zijn weerslag op Zwartsluis. “In Giethoorn zijn de camperplaatsen vaak bezet, maar dan kun je hier nog wel terecht.” De camperaars kiezen vaak voor een rondje met de fiets door De Wieden. Vanuit de jachthaven kunnen ook fietsers alle kanten uit voor een aantrekkelijk ommetje. “Willen ze ’s avonds even een mooi kort rondje maken, dan adviseer ik ze om eens door het mooie Zwartewatersklooster te fietsen.”

Mond-tot-mond reclame brengt veel toeristen naar Zwartsluis merkt Marinus. Het recreatiecentrum maakt het de bezoekers ook steeds aantrekkelijker. “Drie dagen liggen is tegenwoordig twee dagen betalen. En campers hoeven maar drie dagen te betalen als ze vier dagen blijven. Maar bovenal: iedereen moet zich hier welkom voelen. Ik ga niet als een ambtenaartje alle plekken controleren. Ik wil dat mensen hier met een glimlach vertrekken en hopelijk weer komen.”