navigatie overslaan
Op en om het water

Vijf Gebroeders showt de IJsseldelta vanaf het water

  • 3 minuten leestijd
  • 813 x bekeken

De IJsseldelta verkennen op een schip dat meer dan een eeuw historie heeft. Dat kan onder meer op de oudste nog varende botter van Nederland: de ZS13 in Zwartsluis. Een paar kilometer verderop is de thuishaven van nog zo’n onverwoestbaar schip: De Vijf Gebroeders vaart bijna dagelijks vanuit Genemuiden de IJsseldelta of De Wieden in. Het liefst met de wind in de zeilen!

De geschiedenis van de Vijf Gebroeders

De Hasselter Aak is in Zwartsluis gebouwd in opdracht van een Genemuidenaar. Over Zwartewaterland gesproken. Eerste eigenaar was Tiem van Dijk. Deze voormalig lichtwachter van Genemuiden wilde niet langer op zondag werken. Met steun van gemeentebestuurders liet hij het schip bouwen waarmee hij jarenlang turf vervoerde.

Het verval

Na de turfperiode raakte de Vijf Gebroeders danig in verval. De laatste decennia deed het schip dienst als woonschip in Zwolle, maar van de oude glorie was weinig meer over: bovenop het casco stond een woonark. Toen de verzekering het schip afkeurde voor bewoning, leek het rijp voor de sloop. Binnenvaartschipper Postma uit Hasselt redde de ‘Vijf’. Voordat hij het naar de sloop in Almere bracht, ontdekte hij de oude kadasterregistratie en daarmee de roemruchte geschiedenis. In plaats van sloop koos hij voor restauratie.

Terug in Genemuiden

Tijdens het jaarlijkse evenement Genemusiment lag de Vijf Gebroeders weer in zijn oude thuishaven. Postma raakte in gesprek met de Stichting Promotie Genemuiden en van het een kwam het ander: het plan kwam op tafel om de Vijf Gebroeders weer definitief in Genemuiden af te meren. Met behulp van overheden, sponsoren en veel vrijwilligers bleek dat uiteindelijk mogelijk. De Stichting Promotie Genemuiden kon bovendien de restauratie van het schip afmaken.

Huidige functie

De Vijf Gebroeders heeft nu een belangrijke functie in de Genemuider samenleving. Al was het maar omdat Sinterklaas het schip jaarlijks een dag huurt. De Vijf Gebroeders promoot Genemuiden ook op grote evenementen, zoals recent nog de Hanzedagen. Daarnaast ontdekken veel bewoners, toeristen, bedrijven en groepen met het schip de wateren rondom Genemuiden.

Bestemmingen Genemuiden

ligt strategisch aan de rand van zowel de IJsseldelta als Nationaal Park Weerribben-Wieden. De Vijf Gebroeders zeilt over het Zwarte Water of richting het Zwarte Meer. Ook dagtochten door De Wieden naar Blokzijl, Kampen of richting Urk zijn mogelijk. Ondanks het authentieke karakter van het schip, zijn de faciliteiten aangepast aan de huidige tijd. Ook voor catering wordt gezorgd. Kijk voor alle informatie of boekingen op www.vareningenemuiden.nl.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?