navigatie overslaan
Route-tips

Het Christoffelpad

  • 3 minuten leestijd
  • 9373 x bekeken

Wandel onder bescherming van Christoffel door een eeuwenoud landschap. Het Christoffelpad is een tweedaagse tocht waarin je mystieke plekken, oer Hollandse dijken, religieuze symbolen en moderne polders, rietvelden, bossen, moeras en rivieren kunt ontdekken. Bewonder de veertig afwisselende kilometers door de IJsseldelta, Weerribben-Wieden en het Hoge Land van Vollenhove.

Hoe werkt het?

Het Christoffelpad is een themaroute binnen de wandelnetwerken van IJsseldelta en Weerribben-Wieden. De tweedaagse wandeltocht laat de hectiek van het dagelijkse leven achter in de overweldigende natuur en de bijzondere landschappen. Als je besluit je wandelschoenen aan te trekken kun je beginnen aan deze tocht van 45 kilometer langs de bijzondere geschiedenis van het Zwartewaterland en Vollenhove. Deze pelgrimsroute brengt je langs vele verschillende plaatsen als: Hasselt, Zwartsluis, Vollenhove en Genemuiden.

Hasselt

Goed beschermd op weg? Begin jouw tocht dan in Hasselt. In de Grote Kerk hangt een muurschildering van beschermheer Christoffel.

In Hasselt brengt de tocht je langs vele verschillende plekken. Een belangrijke plek in Hasselt is het Oude stadhuis. Bezoekers van Hasselt kunnen hier niet omheen. Het is namelijk één van de oudste en mooiste stadhuizen van Nederland. Tevens kom je in Hasselt onder andere langs: de Joodse begraafplaats, Heilige Stede, Heilige Geestgasthuis en de Water-of Vispoort.

Zwartsluis

Een plek die niet vergeten mag worden tijdens het Christoffelpad is het waterdorp Zwartsluis. Beleef de geschiedenis van bijvoorbeeld het Zwartewaterklooster waarin de herinnering aan ridders wordt vergroot door de mystieke sfeer in het buurtschapje met het bijzonder opvallende kerkhof. Tevens zijn er onmisbare religieuze plekken in Zwartsluis als: Armen-Weeshuis, de Joodse School en de Doopsgezinde kerk.

Vollenhove

Vollenhove staat ook wel bekend als de stad van de Paleizen. Dat is wat deze plek bijzonder maakt. Laat je meenemen in de verhalen van vroeger

en maak deze verhalen tastbaar door de vele voorwerpen die zijn te zien in het Cultuur Historisch Centrum. De stad biedt een aaneenschakeling van monumentale panden vol historie zoals: Ruïne Kasteel Toutenburgh, Tuinen van Marxveld en Landgoed Oldruitenborgh. Uitkijkend over de poldergrond kan men zich nauwelijks voorstellen dat Vollenhove nog geen eeuw geleden een badplaats was.

Genemuiden

Genemuiden, ook wel de tapijtstad genoemd, is een belangrijke plek die niet overgeslagen kan worden in deze wandeltocht. Met een rijke geschiedenis van zowel religie als geschiedenis verhalen is dit een plek om voor veel nieuwe inzichten, herinneringen en indrukken te zorgen. Breng een bezoek aan bijvoorbeeld de Petroleumkelder, Grote Kerk of het Tapijtmuseum.

Download de route (deel 1)

Download de route (deel 2)

De routekaart

Vanaf de verschillende plaatsen langs de route kun je de wandeltocht starten. Door middel van de wandelkaart 'Christoffelpad' mis je geen enkele bezienswaardigheid. Deze kaarten zijn voor slechts € 4.50 verkrijgbaar bij de Tourist Info in de desbetreffende plaatsen. Tevens kun je bij het afhalen van de routekaart ook een stempelkaart meenemen.

Bij elke plaats die je passeert, komt er een stempel bij en hierdoor vormt zich een gedicht op de stempelkaart. Aan eten en een overnachting kan het niet ontbreken bij deze wandeltocht. Langs de wandelpaden zijn er ook verschillende cafe's en overnachtingsmogelijkheden die in het teken van de pelgrimage staan. Rust, ruimte en stilte komen hier samen.

De informatie over deze locaties is ook te vinden op de routekaart.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?