navigatie overslaan
Wandelen

's-Heerenbroek ontdekken vanaf het Proemepad

  • 3 minuten leestijd
  • 496 x bekeken

Jacolien van de Wetering-De Groot is gemeenteraadslid van de gemeente Kampen en ambassadeur van de IJsseldelta in het algemeen en ’s-Heerenbroek in het bijzonder. Een wandeling rond het dorp combineert de schoonheid van de oudste polder van Nederland met een imponerend rivierenlandschap. Een onbekende wandelroute is het Proemepad. Van de Wetering vertelt daarover.

Wat is het Proemepad?

“Een wandeling dwars door twee weilanden. Ontstaan uit de behoefte van dorpsbewoners aan een nieuw ommetje. Dankzij medewerking van twee agrariërs bleek dit boerenweidepad dwars door de polder mogelijk. Je moet wel van koeien houden…die komen vaak nieuwsgierig even een kijkje nemen. De naam Proemepad verwijst trouwens naar een steeg die hier vroeger al liep. Huizen en stallen aan de Bisschopswetering werden via die Proemestege bevoorraad. Die steeg was zo smal dat de deuren dicht en de klompen naar binnen moesten als een paard en wagen met een vracht hooi of een kar met mest langs kwam. Met het dempen van de wetering werd de steeg overbodig.”

Waarom is het pad zo mooi?

“Je loopt langs koeien, schapen en paarden en hoort de geluiden van kikkers en andere natuurverschijnselen. Bovendien is het uitzicht op polder Mastenbroek én de stad Kampen prachtig. Weids zoals de IJsseldelta is. Je kunt het begin van het pad vinden langs de Bisschopswetering of langs de Zwolse weg. Wandel van hek naar hek, dat wijst zich vanzelf. Het is nog geen kilometer lang, maar prachtig te combineren met alle wandelmogelijkheden in de IJsseldelta.”

Noem eens een voorbeeld?

“Veel dorpsbewoners lopen een paar keer in de week naar de dijk. Daar heb je zicht op de scherpste en misschien wel gevaarlijkste bocht van de IJssel. Daar wandelen verveelt nooit. Je kunt met het bekende Zalker Veer oversteken naar Zalk. Vroeger deden veel inwoners van Veecaten dat op zondag als ze naar de kerk gingen. Nog steeds geldt de regel dat kerkgangers gratis met het veer mogen oversteken, al maken ze daar vermoedelijk weinig gebruik meer van.”

Wat is er nog meer te zien rond ’s-Heerenbroek?

“De oude melkfabriek bepaalt het aangezicht. Leuk is ook het Jan Pelleboer Museum dat elke zaterdagmiddag open is. En sinds een aantal jaren heeft Henk van Dam een kapelletje ingericht bij de Veecaterweg. Toen een Zwolse kerk sloot, kon hij het Mariabeeld krijgen. Twee keer per jaar is er een openlucht dienst bij die kapel. Het gebrul van kikkers zorgt voor een hele bijzondere sfeer.”

Wandel jezelf veel?

“Ik maak vaak een vast rondje over de dijk. We nemen ons vaak voor om de oversteek naar Zalk te maken of het Proemepad te lopen, maar gek genoeg komt dat er zelden van. Vreemd, want het is een prachtige route.”

Verantwoording

Wat vind je van de informatie op deze pagina?