navigatie overslaan
Wandelen

Stadswandeling Genemuiden

  • 2 minuten leestijd
  • 1554 x bekeken

Tijdens de stadswandeling maakt u in ruim een uur kennis met de geschiedenis van het stadje Genemuiden. Onderweg wordt u gewezen op architectuur met bouwstijlen als het neoclassicisme en de Amsterdamse School. Ook krijgen de stadsbranden ruime aandacht. U ervaart hoe omvangrijk en verwoestend die zijn geweest en welke veiligheidsmaatregelen werden genomen om in de toekomst dergelijke catastrofen te voorkomen. De Achterweg met het rookverbod en de petroleumkelders zijn daar voorbeelden van.

Tapijtindustrie

De voettocht door het oude binnenstadje leert u ook hoe de huidige tapijtindustrie is opgekomen vanuit de straatjes en steegjes.

Eenkamerwoningen waren daarbij eerder regel dan uitzondering. In die omgeving vlocht men de biezen en hadden honderden mattenramen hun plaats. Verder hoort u hoe het stadje in de tweede helft van de negentiende eeuw uit haar voegen barstte en op welke wijze verschillende stadsuitbreidingen werden gerealiseerd.

Heilige Geestgasthuis

Een zwerftocht door het hart van Genemuiden geeft ook een terugblik in de geschiedenis van de Kerk. Het kerkgebouw als plaats van verkondiging van de verzoening door de kruisdood van Christus is daarbij één aspect. Maar daarnaast ontfermde de Kerk zich ook over de behoeftigen in haar midden. Restanten van het voorreformatorische Heilige Geestgasthuis en het 19e eeuwse Armenwerkhuis spreken hier nog van.

Oorlogsmonument

Voor het bezoek aan de oude begraafplaats met het markante lijkhuisje dwaalt u door het stemmige Springerpark met het oorlogsmonument. Het is goed te realiseren dat op deze strategische plek vele eeuwen geleden een groot kasteel, het zogenaamde Blokhuis, verrees waar veelvuldig om werd gevochten en dat daarom maar kortstondig mocht bestaan.

Het boekje met de stadswandeling is in Genemuiden verkrijgbaar bij de plaatselijke boekhandels, musea en de Tourist Info voor € 4,95.

Wandelen met gids

Wandelen onder leiding van een gids kan ook. Kosten voor deelname aan deze wandeltocht zijn € 3,50 p.p. met een minimum van € 25,- per groep. Neem voor meer informatie geheel vrijblijvend contact op met dhr. G.J. Westhoff, tel 038-3857966.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?