navigatie overslaan

Gemaal Kampen

Gemaal Broeken en Maten in Kampen is anno 2010 een werkend monument, echter sedert vele jaren niet meer inzetbaar. Daarnaast draagt het gemaal de erkende titel ‘Het langst werkend gemaal van Overijssel’. Gemaal Broeken en Maten startte haar bedrijvigheid in 1865 als stoomgemaal en werd in het jaar 1928 verbouwd tot een elektrisch gemaal voor de gemeente Kampen.

De waterverplaatsing van dit gemaal gebeurt d.m.v. twee stalen schepraden met een diameter van liefst 6 meter uit het jaar 1865! Tevens beschikt het gemaal over een originele Bosman watermolen uit 1950 en een houten vijzel uit deze watermolen. Daarnaast heeft het gemaal een uitgebreide collectie aan pompen en gereedschappen die bij dit gemaal thuishoren.

Het monumentale pand bestaat uit drie aparte ruimtes, keuken en een royaal buitenterrein welke voor diverse activiteiten is in te richten. Gemaal Broeken en Maten in Kampen noemt het zelf: de ideale plek voor een afwisselende dagbesteding in Kampen.

In en om het gemaal heeft Broeken en Maten diverse activiteiten opgezet zoals; rondleidingen, demonstraties, kanovaren, roeien, klootschieten, buks-schieten, binnen- en buitenspelen. Ook voor workshops, meetings en een expositieruimte of vergaderruimte bent u bij Gemaal Broeken en Maten in Kampen aan het juist adres.

Contactgegevens

Gemaal Kampen

voorzieningen

Actief

  • Fietsen & wandelen
  • Rondleiding
  • Wandelen