navigatie overslaan
Dagje weg

Varen op de IJssel

  • 4 minuten leestijd
  • 20651 x bekeken

Zonder de IJssel waren er geen Hanzesteden ontstaan. Water is hier letterlijk de bron van een florerende handel geweest. De IJssel is naast handelsroute tegenwoordig ook een bron van ontspanning en inspiratie. Dit zijn de mooiste boottochten over de IJssel.

1. Van Zwolle naar Deventer (en terug)

Een dagje varen over de IJssel is heerlijk ontspannend. Nadat je in Zwolle op het schip van Rederij Keur bent gestapt, trekt een puur Hollands landschap aan je voorbij. Water, weilanden, uiterwaarden, mooie wolkenpartijen: je begrijpt dat kunstschilders aan de oevers van de IJssel hun inspiratie vonden.

Onderweg naar Deventer kronkelt de rivier grotendeels precies op de grens van Overijssel en Gelderland. Ook kom je langs nog een Hanzestad: Hattem. Eenmaal afgemeerd aan de kade in Deventer wandel je zo de historische binnenstad binnen.

TIP: Een bezoek aan ‘koekstad’ Deventer is pas compleet als je ook echte Deventer Koek hebt geproefd. Je koopt deze eeuwenoude Hanzelekkernij in de Deventer Koekwinkel. De winkel maakt deel uit van een wandelroute langs galeries en unieke winkeltjes. Ideale tijdsbesteding tijdens de paar uur die je hebt voordat het schip weer op weg gaat naar Zwolle.

2. Zicht op iconische ‘skyline’ van Kampen

Kampen heeft volgens kenners het mooiste stadsfront van Nederland. En die iconische ‘skyline’ langs de IJssel laat zich het beste bewonderen vanaf de rivier. Je hebt zicht op Kampen in de volle breedte, met historische gevels, torens, poorten en stadsmuren.

Het schattige rondvaartbootje ’t Kamperschuitje van Rondvaart Kampen vertrekt vanaf de IJsselkade in Kampen en brengt je langs de mooiste locaties van deze Hanzestad en daarbuiten.

TIP: Als je weer terug aan wal bent, loont het de moeite de binnenstad van Kampen verder te verkennen. Bijna alle bezienswaardigheden zijn op loopafstand. Bezoek een van de vier musea. Of ga op zoek naar de bijzondere muurreclames die overal in deze Hanzestad te vinden zijn.

3. Tussen Zutphen en Doesburg

De IJssel kronkelt elegant om Zutphen heen. De schipper van motorboot Elisa-Beth kent alle mooie plekjes langs de rivier in de omgeving van deze Hanzestad.

Elisa-Beth is geen groot schip, maar een zeewaardige ex-patrouilleboot van de douane waarmee je in een klein gezelschap van de schoonheid van de IJssel kunt genieten. Je kunt ook in de meest zuidelijke Hanzestad aan de IJssel opstappen: Doesburg.

TIP: Eenmaal weer met beide benen op de grond, bestel je in Zutphen een verfijnd biertje bij Brouwerij Chamaven. Meer je in Doesburg af, ga dan vooral een hapje eten bij Stadsbierhuys De Waag, het oudste restaurant van Nederland.

4. Groepstocht van Hattem naar Kampen of Deventer

Wanneer je van plan bent met een grote groep op pad te gaan kan je goed terecht bij Rederij Hattem. Of het nu gaat om een dagje weg met de familie of een bedrijfsuitje. Geniet van het prachtige uitzicht over de IJssel terwijl je van Hattem naar Kampen of van Hattem naar Deventer (of andersom) vaart. De kapitein vertelt je over de rijke historie van het gebied en je ontdekt de mooiste plekjes langs de IJssel.

TIP: Neem voordat je de boot op stapt even de tijd om Hattem te ontdekken. Hattem is een kleine Hanzestad waar je prachtige stadswandelingen kunt maken. Maak een tussenstop bij Bonbon Atelier A3, aan de voet van de Dijkpoort. Hier vind je niet alleen bijzondere en lekkere chocolade creaties, maar bijvoorbeeld ook bonbons en gebakjes. Of ga langs bij het Nederlands Bakkerijmuseum en ontdek de bakgeschiedenis van Nederland.

Eigen boot en op zoek naar een jachthaven langs de IJssel?

Langs de IJssel bevinden zich tal van jachthavens. Als je na een aantal uren op het water weer vaste wal onder je voeten wilt voelen, hoef je dus nooit lang te zoeken naar een geschikte aanlegplaats. Zowel in Deventer, Doesburg, Giesbeek, Hattem, Kampen, Terwolde, Veessen, Zutphen als Zwolle heb je de mogelijkheid om onbekommerd voor anker te gaan.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?