navigatie overslaan
Op en om het water

Wat als de Kogge er niet was geweest?

  • 2 minuten leestijd
  • 859 x bekeken

De Kogge in drie interviews

Met de berging van de IJsselkogge komt de geschiedenis van Kampen weer tot leven. De middeleeuwen, de Hanze en de stad Kampen als handelscentrum aan de IJssel. De kogge speelde hierbij een belangrijke rol.

In drie interviews vertellen experts vanuit een historisch, economisch en archeologisch perspectief over de waarde van de Kogge voor de stad Kampen. In het eerste interview vertelt Reijer van ’t Hul over de kogge als vervanger van paard en wagen en de rivieraak, Kampen aan de Zuiderzee en stormvloeden die het tij doen keren.

Interview 1: De Kogge in illuster rijtje - Historisch perspectief

Eerst had je vikingschepen, toen kogges, daarna VOC-schepen en nu heb je containerschepen”, somt Reijer van ’t Hul, historisch geweten en vrijwilliger bij de Kamper Kogge op. Om maar even aan te geven in welk illuster rijtje de kogge thuishoort. Ga maar eens bij Reijer op de koffie. Neem een sigaar voor hem mee en de oud-onderwijzer kan uren vertellen over de tijd van de kogges in Kampen.

> Lees het artikel

Interview 2: ‘Van krantenjongen tot miljonair, dat kon in de middeleeuwen in Kampen’ - Economisch perspectief

“Het succes van de kogge is begonnen in de keuken van de middeleeuwse huisvrouw.” Het verklaart nog niet de welvaart van Kampen in die tijd, maar volgens Kees Hardeman (72) begint het wel daar, in die keukens.

> Lees het artikel

Interview 3: Archeoloog Waldus: ‘De IJsselkogge is hét maritiem archeologische project van Nederland’ - Archeologisch perspectief

Hij zag als eerste met eigen ogen de IJsselkogge op de bodem van de IJssel liggen. “Dan schiet er wel een partij adrenaline door je lijf hoor”, herinnert maritiem archeoloog Wouter Waldus (39) zich zijn eerste duik in 2011 naar de kogge. “Dit kon wel eens een heel grote vondst zijn, dacht ik.” En hij krijgt gelijk.

> Lees het artikel

Wat vind je van de informatie op deze pagina?