navigatie overslaan
Zaterdag 11 mei 2024

Nationale Molen en Gemalen Dag 2024

 • 2 minuten leestijd
 • 250 x bekeken

Bezoek de molen en gemalen in de IJsseldelta en luister naar de verhalen van de molenaars en gemalenbeheerders op zaterdag 11 mei 2024.

Kom kijken en genieten van deze draaiende monumenten. Kom lekker op de fiets met het hele gezin, je buurman/vrouw, familie.

 1. 7

  Molen de Valk

  Molen De Valk staat in het karakteristieke dorp Zalk in de buurt van de stad Kampen. De molen is samen met de kerktoren beeldbepalend voor het aanzicht van het dorp Zalk.

 2. 6

  Molen d’Olde Zwarver

  Molen D’Olde Zwarver staat op een prachtige plek langs de IJssel bij de historische stad Kampen. Bijna 175 jaar geleden gebouwd en in 1952 verplaatst naar de huidige lokatie. Vandaar de naam “D’Olde Zwarver”.

 3. 5

  Korenmolen Windesheim

  De Windesheimer molen siert de weg tussen Zwolle en Wijhe al sinds 1748. Er is een lang geschiedenis aan vooraf gegaan, voordat de molen is geworden tot wat hij nu is.

 4. 4

  Korenmolen De Zwaluw

  De Zwaluw is in 1857 gebouwd. Oorspronkelijk gebouwd om koren te malen, heeft de molen ook nog elektriciteit opgewekt. In de jaren 50 van de vorige eeuw maakt De Zwaluw deel uit van een pilot om stroom op te wekken. De eerste windturbine in Overijssel.

 5. 3

  Stoomgemaal Mastenbroek - 'd Olde Mesiene

  Wil je meer te weten komen over de waterhuishouding in de polder Mastenbroek en de geschiedenis en de werking van het stoomgemaal dan ben je hier aan het goede adres !

 6. 2

  Gemaal Kampen

  Gemaal Broeken en Maten startte in 1865 als stoomgemaal en werd in het jaar 1928 verbouwd tot een elektrisch gemaal voor de gemeente Kampen.

  Het gemaal draagt de erkende titel ‘Het langst werkend gemaal van Overijssel’. Gemaal Broeken en Maten in Kampen is anno 2010 een werkend monument.

 7. 1

  Oliemolen De Passiebloem

  Midden in de stad Zwolle staat Oliemolen De Passiebloem. Dit prachtige gerestaureerde rijksmonument staat sinds 1776 nog stevig op zijn oorspronkelijke plaats aan het water van de Nieuwe Vecht en is nog steeds volledig in werking.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?