Ondernemend IJsseldelta: De Geschilde Aardappel
- 3 minuten leestijd
- 178 x bekeken
In de IJsseldelta stroomt niet alleen het water, maar ook de ideeën. Hier, tussen de rivieren en weidse polders, vind je ondernemers die hun hart volgen en met beide benen in de klei staan. Van ambachtelijke makers en innovatieve startups tot familiebedrijven die al generaties lang het verschil maken.
In Ondernemend IJsseldelta zetten we deze doeners, dromers en doorzetters in de spotlight. Want achter elk bedrijf schuilt een verhaal. Over lef, liefde voor het vak en de kracht van lokaal. Laat je inspireren door de gezichten achter de bedrijvigheid – en ontdek hoe ondernemerschap in de IJsseldelta een unieke kleur krijgt.
foto: Henk Kuik
Restaurant De Geschilde Aardappel zit op een prachtig grensvlak tussen Nationaal Park Weerribben-Wieden en de IJsseldelta. Het bedrijf van Jacco en Jojanneke bundelt het beste van twee bijzondere werelden. Naast dat natuurschoon is er dan ook nog patat waarvoor mensen uit heel Nederland naar Zwartsluis rijden.
De smaak van de regio zit zeker aan de frieten, zegt Jojanneke Krabbe. “Ze gaan vanuit de grond direct de pan in en we gebruiken alleen plantaardige olie. E-nummers kennen we niet…Jacco heeft heel lang gepuzzeld voordat hij tevreden was over het resultaat. Het komt aan op details. We bakken de patat tot op de seconde precies voor het beste resultaat.”

Uit de IJsseldelta
Dat heeft vijf jaar na de start van het bedrijf een flinke klantenkring opgeleverd. En de gasten komen niet allen voor de patat. Ook de salades die zijn voorzien van Portugese olijfolie zijn geliefd. “Verder komen bijna alle producten die we gebruiken uit de IJsseldelta. Onze halloumi kopen we bij de boerderij van de familie Boxum uit Genemuiden en veel andere producten komen van de Vreugdehoeve”, vertelt Jojanneke.

Duurzame patat
Die ‘korte keten’ vindt ze belangrijk. Ze vertelt graag over duurzaamheid. “We ontvangen veel schoolklassen die bij ons leren hoe je duurzame patat maakt. Dan valt het me op dat zeker de jeugd van het platteland al veel weet over duurzaamheid. Er ontstaan altijd leuke gesprekken. En daarna smullen ze natuurlijk van de patat.”
Duitse toeristen
Jojanneke geeft zelf ook paardrijlessen bij de Geschilde Aardappel. Bij het restaurant zit bovendien een vergaderruimte en een huisje voor gasten. Dat is bijna het hele jaar volgeboekt. “Opvallend vaak door jonge Duitse toeristen die op een oude fiets van de ene overnachtingsplek naar de andere fietst. Heel leuk en mooi dat jongeren op die manier vakantie vieren. Bij ons genieten ze van de sfeer en de gezelligheid. Regelmatig kletsen we een uur over van alles en nog wat.”
Aantrekkelijke regio
De aantrekkelijke regio is dan vaak een gespreksonderwerp. Vanuit de Geschilde Aardappel kun je alle kanten op. “Wij zitten aan het Meppelerdiep waarover veel bootjes de IJsseldelta in varen. En aan de andere kant kijken we uit op de Wieden. Dat is een gebied dat je heel mooi met de kano kunt verkennen. De natuur van de Wieden went nooit…” Maar ook de IJsseldelta mag er zijn. Jojanneke ervaart dat zelf als ze de halloumi inkoopt. “Dat doe ik altijd op de fiets. De route gaat via de pont over het Zwarte Water en dan door een polderlandschap naar de boerderij. Ook dat is prachtig!”