IJsselkogge begint vorm te krijgen

Sinds de vondst van een aantal middeleeuwse wrakken op nog geen 200 meter afstand van de Koggewerf, thuishaven van de Kamper Kogge, volgen de vrijwilligers van het bekendste schip van Kampen het proces van onderzoek, lichting en conservatie nauwgezet. Een nog jongere kogge is gevonden, dichtbij nautische Hanzestad (Koggestad!) Kampen. Het scheepstype en de stad waar zij zich al jaren voor inzetten wordt internationaal op de kaart gezet. De droom: de IJsselkogge behouden voor de stad Kampen – waar ooit in hoogtijdagen meer dan honderd koggen hun thuishaven hadden – en misschien wel een tweede reconstructie. Waar toeristen in de zomer vaak vergeefs de Koggewerf oplopen om het icoon van Kampen te bezoeken dat juist dan weg is naar evenementen om inkomsten te genereren voor het broodnodige onderhoud, kan dan een expositie rondom een authentiek wrak bezocht worden, kan men aan boord van de Kamper Kogge stappen en kan de reconstructie varend het verhaal van Kampen en de handel vertellen.

Dankzij de nauwe banden en warme samenwerking met het team van IsalaCogghe kon aan de eerste stap tot uitvoering van de wens begonnen worden: het bouwen van een nauwkeurig schaalmodel van de IJsselkogge. Afgelopen donderdag presenteerde Wouter Waldus het boek rondom de 15e eeuwse kogge en nam de gelegenheid ten baat om te kijken naar de vorderingen rondom het model gebaseerd op de door zijn team aangeleverde gegevens. Het presentje van de maritiem archeoloog, een prachtige foto van de IJsselkogge, zal een mooie plek krijgen in de expositeruimte en het overhandigde boek zal tot in detail worden bestudeerd.

En zo blijft ook de Stichting Kamper Kogge nieuwe dingen leren over het verleden en bijdragen aan met name de praktische kant van een belangrijk moment in de maritieme geschiedenis. Het model in wording van de IJsselkogge, het grootste en jongste koggewrak tot nu toe gevonden, is te bezichtigen in de expositieruimte op de Koggewerf. De bevlogen modelbouwers vertellen u graag meer.

IJsselkogge
IJsselkogge

IJsselkogge
IJsselkogge

IJsselkogge
IJsselkogge