navigatie overslaan
De Vreugdehoeve

'Het lijkt wel alsof iedereen dit gebied wil zien...'

  • 3 minuten leestijd
  • 899 x bekeken

“Het is ongelooflijk hoe enthousiast mensen reageren op dit gebied…”, zegt uitbater Herman van Assen van De Vreugdehoeve. Vanuit die pleisterplaats even buiten Zwolle is de Vreugderijkerwaard binnen een paar tellen bereikt. Het uitzicht op de IJssel en de nieuwe geul is inderdaad onovertroffen. “Mensen kijken er met grote ogen naar”, noemt Van Assen dat.

En dat terwijl mensenhanden het natuurschoon mogelijk maakten. Om het wassende water van de IJssel tegen te gaan, moest het gebied ingrijpend op de schop. De Vreugderijkerwaard geeft bij hoog water ruimte aan de rivier. En dat betekende voor Van Assen, en de nodige familieleden, een nieuwe toekomst. De boerderijen en woningen waar ze lang woonden, moesten verdwijnen om ruimte te maken voor het plan. De Vreugdehoeve was een soort van plan B voor Van Assen. Hij is nu agrariër en horecabaas tegelijk.

Veel stadsbewoners, streekgenoten en toeristen ontdekten de afgelopen jaren zijn Vreugdehoeve al. Vooral in het weekeinde genieten ze van een hapje of drankje, de speeltuin, de winkel, de schapen en de omgeving. Met de openstelling van De Vreugderijkerwaard is er nu een extra dimensie. “Dit is een unieke locatie voor feestjes of vergaderingen: bij ons geniet je van de voorzieningen en tussendoor doe je een excursie in een schitterend gebied.”

De Vreugdehoeve maakt wat dat betreft onderscheid tussen een ‘feestexcursie’ en een ‘natuurexcursie’. De eerste is een mooie kennismaking met het gebied, de tweede gaat dieper op de geschiedenis en de natuur in. Vaak gaat dan boswachter Maarten Houtsma van Natuurmonumenten mee. “De rivierduinen maken de Vreugderijkerwaard uniek”, vertelt hij. “Hier groeien veel bijzondere plantensoorten die doorgaans alleen in Midden-Europa voorkomen. Ze zijn met de stroom van de rivier meegelift. Ook zie je hier veel vogelsoorten, van weidevogels tot bijvoorbeeld de kwartelkoning, kluut en zwarte stern.”

De dijk en het laarzenpad zijn vrij toegankelijk en nodigen uit tot mooie fietstochten of wandelingen. Het landschap met de rivierduinen is echter afgesloten. “Een aantal malen per jaar organiseren we daar wel excursies. Dan kom je op plekken waar doorgaans niemand komt. Een prachtige activiteit voor de echte natuurliefhebber”, zegt Houtsma, die erop wijst dat de Vreugderijkerwaard geen gebied is voor honden. Die verstoren de rust in de natuur.

Na zo’n excursie of een wandeling of fietstocht is het vervolgens prettig uitrusten op het terras van De Vreugdehoeve. In de weekenden een mooie bestemming voor gezinnen, doordeweeks ook ideaal voor zakelijke bijeenkomsten of familiefeestjes. Van Assen: “In de horeca zie je de trend dat mensen zoeken naar kleinschalige locaties met een bijzonder karakter. Wij passen heel goed in die ontwikkeling. Uit heel Nederland komen aanvragen binnen. Het lijkt wel alsof iedereen dit gebied wil zien…”

Wat vind je van de informatie op deze pagina?