navigatie overslaan
Genemuiden

Schip De Vijf Gebroeders meert voorgoed aan in zijn thuishaven

  • 2 minuten leestijd
  • 1634 x bekeken

Hasselter aak De Vijf Gebroeders: exact honderd jaar geleden gebouwd, in 1914 bij de werf Appelo in Zwartsluis voor schipper Tiem van Dijk uit Genemuiden. Nu varend erfgoed in de IJsseldelta.

Van turfschip tot woonboot

Decennia lang voer het schip heen en weer tussen Genemuiden en Drenthe en zo voorzag De Vijf Gebroeders Genemuiden en omstreken van turf. Maar turf raakte op den duur in onbruik, er kwam steenkool, gas en uiteindelijk centrale verwarming. De Vijf Gebroeders werd verkocht als vrachtschip. Toen het uiteindelijk zijn beste jaren had gehad, werd het ingericht als woonboot.

De redding

De Vijf Gebroeders werd uiteindelijk verwaarloosd, uitgeleefd. Het verpauperde tot het tenslotte voor weinig meer geschikt was dan de sloop. Zo trof Jan Postma, een binnenvaartliefhebber uit Hasselt, het in 2009 aan. Door de roest heen zag hij de vergane glorie van het schip nog glanzen. Hij voelde de kracht die het schip nog uitstraalde, kocht het en redde het daarmee van de schroothoop. De daaropvolgende jaren besteedde hij (geholpen door zijn vriend Harm Snijder) aan de renovatie van het schip. Ook achterhaalde hij de historie ervan en zocht hij contact met zijn thuishaven Genemuiden.

Een nieuwe bestemming

Dankzij Postma mocht De Vijf Gebroeders weer thuiskomen en aanleggen in Genemuiden. Dankzij de hulp van plaatselijke vrijwilligers en organisaties is het niet bij passief liggen gebleven.

Juist in het jubleumjaar heeft De Vijf Gebroeders reeds meegedaan aan grote waterevenementen als Sail Kampen, de Mattenschippersrace, Sail Giethoorn en Doake. In de zomer is het schip te huur en kunnen groepen binnen bedrijven en particulieren een dagje varen en zeilen beleven met dit historische schip.

Meer zien van/weten over De Vijf Gebroeders? Bekijk de website

Meer weten over de bijzondere vaartochten?

Mail dan info@vareningenemuiden.nl of bel met 06 – 101 62 006.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?