navigatie overslaan

Genemuiden ligt aan de monding van 'de Gene', nu het Zwartewater. Een stadje dat opvalt door zijn gemoedelijke bedrijvigheid. Heb jij ook tapijt in je in je huis liggen? Zeer grote kans dat dit tapijt uit Genemuiden komt, want dit is de tapijtstad bij uitstek! Zelfs Madonna heeft tapijt uit deze waterstad thuis liggen. Bij een bezoek aan Genemuiden mag een kijkje in het Tapijtmuseum dan ook niet ontbreken.

De leukste adresjes

Blijf lekker slapen

Bewogen geschiedenis

De stad kijkt terug op een bewogen geschiedenis, maar heeft zich moedig staande gehouden in de woelingen van de tijd. Het is de nijvere nuchterheid van de Genemuidenaren die dit plaatsje zo bijzonder maakt. Genemuiden kreeg in 1275 stadsrechten. De vele hooibergen, die boeren aan de Achterweg inrichten, leidden tot hooibroei, hierdoor ging in 1868 de helft van de stad in vlammen op.

Tapijtmuseum

Genemuiden is bekend als plaats waar nog riet en biezen worden verwerkt. Maar toen de biezen matten uit de mode raakten, speelde de plaatselijke industrie rap in op de trend van vaste vloerbedekking. 60% van alle Nederlandse tapijten komt dan ook uit Genemuiden. De ontwikkeling en geschiedenis van het tapijt is tegenwoordig te bewonderen in 'Het Tapijtmuseum'. Je kunt Genemuiden ook rustig bekijken aan de hand van een beschreven wandeling: 'Het Buuz'npad'. Dit is een cultuurhistorische wandeling, die verkrijgbaar is bij Het Tapijtmuseum.