navigatie overslaan

Zwartsluis is een prachtig dorp dat ingeklemd ligt tussen twee bekende natuurgebieden: Nationaal Park ‘Weerribben-Wieden’ en het natuurgebied ‘De Olde Maten’. De skyline van Zwartsluis wordt gevormd door de rivier het Zwarte Water en haar twee kerktorens. De strategische ligging van ‘Swarte Sluys’ heeft het dorp eeuwenlang veel welvaart en werkgelegenheid gebracht. De roots van de scheepvaartindustrie zijn nog altijd duidelijk zichtbaar.

De leukste adresjes

Overnachten in Zwartsluis

De droom van iedere watersporter

Zwartsluis is een recreatieplaats bij uitstek en staat in het teken van watersport. Geen wonder want de voormalig ‘Fortresse Swartsluys’ ligt aan het Meppelerdiep en het Zwarte Water én heeft een rechtstreekse verbinding naar het Overijsselse en Friese merengebied, evenals het IJsselmeer. Het wordt wel de poort naar het Noorden genoemd en is tegelijkertijd een eldorado voor plezier-vaarders, zeilers, surfers, zwemmers, kanoërs en vissers. Zwartsluis de thuishaven voor 1200 jachten. Een uniek stukje natuur, de Weerribben-Wieden, ligt om de hoek van Zwartsluis, waar je kunt genieten van de rust en het waterleven.

Aangename verrassingen

Wie de tijd neemt om het dorp te bezoeken komt voor aangename verrassingen te staan. In de wintermaanden overwintert de ‘Bruine Vloot’ in de haven. Naast de Hervormde Kerk is nog het voormalig armenhuis te vinden en naast de oude begraafplaats ligt de Zintuigentuin. Zwartsluis ‘Swarte Sluys’ wordt voor het eerst genoemd als ‘de poort naar het Zwarte Water’.

Sluuspoort is hét centrum van Zwartsluis waar het bruist van activiteiten en heeft veel te bieden: o.a. arrangementen voor een dagje uit, Tourist Info Punt en Schoonewelle Museum voor Natuur en Ambacht.