navigatie overslaan
Wandelen

De IJsseldelta ontdekken met de wandelschoenen aan

  • 3 minuten leestijd
  • 890 x bekeken

Houten palen met pijlen er op en soms een rode bovenkant. U bent ze vast wel eens tegengekomen bij het verlaten van station Zwolle, tijdens de wandeling met de hond langs de molen in Kampen of tijdens een bezoek aan Hasselt. De palen maken deel uit van het wandelnetwerk IJsseldelta en zijn in heel het gebied te vinden. Wandelen langs de IJssel, door de gezellige straatjes van een Hanzestad of door prachtige natuur; met het netwerk kan het allemaal.

Hoe werkt het ook alweer?

Het begint bij één van de 32 startpunten. Een overzicht van deze startpunten is te vinden op www.ontdekdeijsseldelta.nl en op de IJsseldelta wandelkaart. Bij ieder startpunt vindt u een informatiepaneel met daarop de routes en informatie van de directe omgeving. Iedere route heeft een eigen kleur en de lengte van de routes varieert van circa 2 tot 20 kilometer. Langs de wandelpaden vindt u routepalen met gekleurde pijlen. U volgt de gekleurde pijlen van de door u gekozen route. Onderweg kunt u de route inkorten of uitbreiden, door bij een keuzepunt over te stappen op een andere kleur.

Ontdekken

Hoewel de wandelkaart te verkrijgen is bij de Tourist Info’s, is het wandelnetwerk zeker niet alleen bedoeld voor toeristen. Ook regiobewoners kunnen in de eigen streek op ontdekkingstocht. Dat merkte Kampenaar Jan van Dooren die op verzoek van IJsseldelta Marketing de wandelschoenen aantrok en negen kilometer wandelde vanaf het Zwolse startpunt Zandhove. “Ik kwam op plekken waar ik nog nooit was geweest. Heel mooi!”, vat Van Dooren zijn tocht samen.

Geef eens een korte beschrijving van de route.

“Vanuit het vertrek bij Zandhove loop je eerst door een wijk in Zwolle-Zuid. Verrassend vond ik dat je meteen door twee parken wandelt. Vervolgens steek je de spoorlijn over, loop je langs een kolk en schiet je de dijk op. Dan kom je langs de IJsselcentrale die ze aan het slopen zijn en via het rivierenlandschap kom je uiteindelijk via de Zwolse bossen, waarvan ik nog nooit had gehoord, terug bij Zandhove.”

Mooie route?

“Ja, heel afwisselend vooral omdat je zowel door de stad als de natuur loopt. In korte tijd kom je door verschillende landschappen en dat is voor mij een belangrijke voorwaarde. Overijssel en zeker onze regio hebben wat dat betreft natuurlijk veel te bieden. Dit stuk van Zwolle kende ik helemaal niet. Als je wandelt kom je sowieso op plekken waar je nog nooit bent geweest. Dichtbij huis kun je daardoor nog heel veel ontdekken.”

Loop je veel?

“Te weinig. In het verleden heb ik veel gefietst. Dan kom je ook op veel onbekende plekken en eigenlijk is dat ontzettend leuk. De laatste tijd heb ik mijn fotocamera herontdekt en die hobby kun je goed combineren met wandelen. Ook rondom Zandhove heb ik veel gefotografeerd. Op die manier doe je ruim twee uur over de wandeling. Dan ben je een dagdeel op pad.”

Wat spreekt je aan in de IJsseldelta?

“De rust en de ruimte. En je kunt alle kanten op. Mooi vind ik bijvoorbeeld de routes van Kampen naar Ramspol en dan via het Kampereiland en het pontje naar de Mandjeswaard. Daar kun je heel ver van je afkijken. Prachtig. En de IJssel? Die is ook mooi, maar ik krijg daar niet het gevoel van ‘thuis zijn’ van. Dat krijg ik wel als ik Kampen zie liggen…”

Verantwoording

Wat vind je van de informatie op deze pagina?