navigatie overslaan
Doe-tips

Op ontdekkingstocht door Kampen

  • 3 minuten leestijd
  • 855 x bekeken

Al bij de eerste aanblik op Kampen proef je de oude historie. Een prachtig stadsfront vormt zich langs de IJssel met op de voorgrond de bruine vloot. Kampen is een Hanzestad met een eeuwenlange traditie van handel en scheepsvaart. Het is een gezellige stad met veel monumentale gebouwen die meer vertellen over de geschiedenis van deze Hanzestad.

De stad leent zich prima voor een ontdekkingstocht te voet, al dan niet onder leiding van een professionele gids. Al lopende door de karakteristieke straten en stegen, is het zeker de moeite waard om naar de gevels te kijken waaraan het rijke verleden van Kampen is af te lezen. Wanneer je omhoog kijkt zullen niet alleen de gevels opvallen, maar ook de bijzondere ‘fresco’s van de middenstand’. Wanneer je te voet de stad ontdekt loop dan ook langs een deel van stadsmuur die hedendaags de stad nog beschermt tegen hoog water en langs een van de 3 nog originele stadspoorten.

Varen

Kampen is ook per boot goed bereikbaar. Zowel dichtbij de binnenstad als wat meer in de rust van het buitengebied zijn er legio mogelijkheden om met de boot aan te leggen. Bij Kampen denk je gelijk aan het mooie stadsaanzicht van deze Hanzestad met de prachtige schepen van de Bruine Vloot die het plaatje helemaal compleet maken. Trots zijn de Kampenaren op de mooie zeilschepen die aan de IJsselkade liggen. De Kamper vloot is er een van hoge kwaliteit. Dat is te zien aan de schepen en direct te merken aan de gastvrije schippers en matrozen, die zelfs in hun schaarse vrije tijd in kleine zeilbootjes te vinden zijn op de IJssel. Als dat geen passie is! De vloot bestaat uit zo’n 18 schepen, verschillend van grootte. En zelfs de enige viermaster op het Nederlandse water heeft Kampen als thuishaven. ’s Winters komen ook de zeilschepen uit de Oostzee weer terug naar Kampen.

Is zeilen je passie, vergeet dan niet dat Kampen ook het beroemdste varende zeilschip van Oost Nederland in huis heeft: de Kamper Kogge. Varend vanuit Kampen ontdek je hoe mooi de natuur in de omgeving van Kampen is. De IJssel, de prachtige IJsseldelta en het Ketelmeer. Je kijkt je ogen uit! De schepen varen dagtochten en meerdaagse tochten door heel het land. Zeilen op een schip is ideaal voor bedrijfsuitjes, familieweekenden, schoolreizen. Water verbindt. Al eeuwen lang.

Stadswandeling

De historische Hanzestad Kampen leent zich prima voor een ontdekkingstocht te voet, al dan niet onder leiding van een professionele gids. Voor verschillende stadswandelingen kunt u terecht bij Tourist Info Read Shop Bos.

Fietsen en wandelen

Buiten het historische hart zijn er in de omgeving volop mogelijkheden voor fiets- of wandeltochten door het IJsselgebied, langs het prachtige rivierlandschap met uiterwaarden. Ook de zeven Kamper kernen en het Kampereiland met vele terpboerderijen, maken een bezoek aan Kampen en de regio IJsseldelta absoluut de moeite waard. Om deze Kamper kernen te verkennen, zijn er zes speciale fietsroutes gecreëerd.

Meer informatie:

Meer informatie over Kampen?

Kijk ook op Stad Kampen, In de IJsseldelta of IJsseldelta op de Kaart.

Download hier de centrumplattegrond van Kampen.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?